Voor jou is het waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld. Je stelt vragen en gaat het gesprek aan. Uit interesse, of om iets te regelen. Toch is het gemak waarmee jij communiceert voor veel inwoners van Nederland niet vanzelfsprekend. 600.000 mensen kunnen door hun taalniveau niet voldoende meedoen. 

 

Mohanad, die in Syrië is geboren, heeft de droom om een eigen jeansmerk te beginnen. Maar eerst wil hij de Nederlandse taal beter beheersen. De in Iran geboren Erfan noemt taal de ‘sleutel tot het leven in Nederland’.  Zij willen graag met iemand in gesprek – zodat ze mensen leren kennen en hun Nederlands oefenen. Dit kunnen ze niet alleen. Wil jij met hen in gesprek?

Het Begint met Taal lanceerde samen met 160 taalvrijwilligersorganisaties en 15.000 vrijwilligers in november 2018 de campagne ‘Wil jij met mij in gesprek?’. Twee weken lang riepen wij iedereen op om met de duizenden Beza’s, Mohanads, Erfans en Allaa’s in gesprek te gaan over gedeelde hobbies. Om zo elkaar écht te ontmoeten. Met de campagne wil Het Begint met Taal ook meer mensen enthousiasmeren om taalcoach of coördinator te worden.

Er zijn in Nederland 600.000 anderstaligen die net als Mohanad, Erfan, Allaa en Beza met iemand in gesprek willen.
Over mode, literatuur, sport, koken of andere onderwerpen. Ga ook in gesprek!

Word taalcoach
Word coördinator
Word donateur

Films en een winkel

De campagne bestaat uit vier video-verhalen van anderstaligen, die oproepen om in gesprek te gaan. Daarnaast kon iedereen in november 2018 ook echt met de vier hoofdrolspelers in gesprek gaan. Locatie: de ‘Wil jij met mij in Gesprek?’ pop-upwinkel in de zaak van Omar Munie aan Noordeinde 64, Den Haag.

Omar Munie

De in Somalië geboren ondernemer Omar Munie kwam als kind naar Nederland. Hij leerde de taal aan de keukentafel van zijn buurvrouw. Omar werd succesvol tassenontwerper. Hij stelde zijn nieuwe winkelpand ter beschikking als pop-up winkel voor de campagne. Omar Munie:

“Ik heb mijn droom kunnen waarmaken doordat ik in contact kwam met mensen die me verder hielpen
en ik de kans kreeg een netwerk op te bouwen. Dat gun ik iedereen.”

De pop-upwinkel is alweer gesloten. Je kon in 2018 in gesprek:

  • met Mohanad over mode: op vrijdagochtend 23 november
  • met Beza over koken: op vrijdagmiddag 23 november
  • met Erfan over literatuur: op zaterdagochtend 24 november
  • met Allaa over sport: op zaterdagmiddag 24 november

Zelf een pop-upwinkel openen in jouw gemeente?

Wij kunnen je daarbij helpen met een stappenplan. Ook brengen we je graag in contact met een lokale taalvrijwilligersorganisatie waarmee je zou kunnen samenwerken. Laat in dit formulier je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

Het Begint met Taal winkel Noordeinde 64 Den Haag

Het Begint met Taal ‘winkel’
Noordeinde 64 – Den Haag

Mohanad
Het verhaal van Mohanad
Erfan
Het verhaal van Erfan
Allaa
Het verhaal van Allaa
Beza
Het verhaal van Beza