Taal & Toekomst

Home/Taal & Toekomst

Een diploma alleen is niet voldoende om een goede start te maken op de arbeidsmarkt. Schrijf maar eens een goede sollicitatiebrief. Of leg in een gesprek in korte tijd uit waarom jij de perfecte kandidaat bent voor een functie. Niet makkelijk als je de Nederlandse taal niet goed spreekt. Taal & Toekomst koppelt taalcoaches aan jongeren om die noodzakelijke vaardigheden op te schroeven.

Wat is Taal & Toekomst?

Dankzij het programma Taal & Toekomst kunnen jonge nieuwkomers hun kansen op opleiding en werk vergroten. Iedere jongere wordt gekoppeld aan een taalvrijwilliger. Zij gaan 20 weken aan de slag. Daarnaast leren de jongeren in  groepsbijeenkomsten van andere jongeren. Ze verbeteren hun Nederlands en krijgen meer zelfvertrouwen. Zo staan ze er niet meer alleen voor en werken stap voor stap aan hun toekomst in Nederland.

Praktijkgerichte aanpak

Taal & Toekomst bestaat uit:

  1. Opleiden nieuwe (taal)coaches:
    Alle coaches worden vooraf goed geselecteerd en getraind, zodat ze goed voorbereid aan de slag gaan.
  2. Start taalkoppels en groepsbijeenkomsten (circa 20 weken):
    De jongeren worden circa 20 weken gekoppeld aan een (jonge) Taal & Toekomstcoach. Het traject bestaat uit een-op-een taalcoaching en groepsbijeenkomsten voor jongeren.
  3. Onderzoek
    De impact van Taal & Toekomst wordt gemeten door FourSteps.

Partners

Het Begint met Taal heeft het programma Taal & Toekomst geïnitieerd. Op dit moment worden 50 taalkoppels begeleid door vier taalvrijwilligersorganisaties: Taal doet meerStichting Piëzo, Gilde SamenSpraak Leiden en Bibliotheek Oostland. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Fonds 21.

Ook in jouw gemeente?

Wil jij jonge nieuwkomers in jouw gemeente op weg helpen? Het Begint met Taal ondersteunt maatschappelijke organisaties bij het opzetten van Taal & Toekomst. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Coördinator? Bekijk hier ons aanbod
Contact

Alles om je taalvrijwilligers goed te ondersteunen

Logo e-learning
Logo Spreektaal
Logo Gezonde Taal
Logo e-coaching