fbpx

Waarom Bibliotheek Bollenstreek samenwerkt met Het Begint met Taal

Waarom is Stichting Het Begint met Taal van toegevoegde waarde voor bibliotheken? Ilse Lodewijks van de Koninklijke Bibliotheek interviewde Eline de Visser van Bibliotheek Bollenstreek en Sylvia de Groot Heupner. De aanleiding: steeds meer bibliotheken sluiten zich bij aan ons. Samen met de KB willen we werken aan de effectiviteit van taalcoaching in de bibliotheek.

18 november 2019|

Werkgeversbijeenkomst taal op de werkvloer – 2 december Utrecht

Etnisch-culturele diversiteit in jouw bedrijf: hoe vertaal je dat naar de praktijk? Op maandag 2 december 2019  van 09.15 tot 13.00u gaan werkgevers praktisch aan de slag met etnisch-culturele diversiteit op de werkvloer. Met deze bijeenkomst geven wij een vervolg aan de succesvolle dialoogtafel van november 2018.

13 november 2019|

Taal op de Zweedse werkvloer – Erasmus+ studiereis

Om anderstalige nieuwkomers op de werkvloer te steunen bij het leren van noodzakelijke vaktaal en vooral ook de werkcultuur in zorginstellingen, worden in Zweden directe collega's opgeleid tot 'Language Advocate'. Op uitnodiging van het ITTA en met steun vanuit Erasmus+ maakte Het Begint met Taal samen met TopTaal en de gemeente Groningen/Workconnection in oktober 2019 een studiereis naar Zweden om meer te leren over deze aanpak van 'taal op de werkvloer'.

12 november 2019|

Goed nieuws: we zijn gestart met de ontwikkeling van SpreekTaal 3

Goed nieuws: we zijn gestart met de ontwikkeling van SpreekTaal 3. Samen met de VU-NT2, ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers maken we nieuwe praktische modules voor anderstaligen met niveau A2-B1. SpreekTaal is het meest gebruikte taalcoachmateriaal in Nederland en wordt al door duizenden taalvrijwilligers gebruikt.

31 oktober 2019|

Maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren gaat in februari 2020 officieel van start. Jongeren tussen 14 en 27 jaar gaan daaraan minimaal 80 uur aan besteden binnen 6 maanden. De MDT mag vrijwilligerswerk niet verdringen maar is daarop wel een goede voorbereiding, zo vindt de NOV.

14 oktober 2019|

De Nederlandse taal leren? Kom logeren!

Met de COA Logeerregeling kunnen statushouders die wachten op een eigen woning tijdelijk het AZC verlaten om te logeren bij een gastgezin, familie of vrienden. Deelnemende statushouders leren sneller de taal en starten eerder met het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Het Verwey-Jonker constateert na onderzoek: de COA logeerregeling draagt bij aan de integratie van statushouders.

19 september 2019|

Schrijfprijs NT2 ‘Wat nog komen gaat…’

Stichting Les organiseert dit schooljaar de vijfde editie van de Schrijfprijs NT2, een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Nederland en Vlaanderen. Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven. Vanaf nu tot uiterlijk 26 januari 2020 kunnen NT2-leerders via hun docent een verhaal of gedicht insturen.

18 september 2019|

Een goed gesprek is goud waard!

Op 9 september start de Week van de Alfabetisering én lanceert Het Begint met Taal de campagne ‘Een goed gesprek is goud waard’. Om iedereen in Nederland bewust te maken hoe belangrijk gesprekken zijn: voor nieuwkomers om de taal te oefenen en voor Nederlanders om interessante mensen te ontmoeten. De campagne wil daarom ook nieuwe taalvrijwilligers werven.

5 september 2019|