fbpx

Folder Welk systeem? aangepast

In de folder Welk systeem?, opgesteld door Stichting Het Begint met Taal, vind je een vergelijking van vier landelijke registratiesystemen die gebruikt kunnen worden door coördinatoren in taalcoach-organisaties. De folder is op enkele punten aangepast.

15 June 2021|

400 nieuwkomers wachten op een Kletsmaatje

Met een succesvol jaar plus de mooie mijlpaal van 2.000 koppels achter ons, heeft Kletsmaatjes zijn bestaansrecht ruimschoots bewezen. Om mooie matches te kunnen blijven maken, hebben we dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De wachtlijst telt 400 nieuwkomers die staan te trappelen om een uurtje per week online Nederlands te oefenen met een vrijwilliger. 

10 June 2021|Tags: |

Kletsmaatjes: van noodgreep naar nieuwe kansen

Wie had dat een jaar geleden gedacht? Een initiatief uit nood geboren, in een tijd dat ontmoetingen schaars en onmogelijk werden en met als uitgangspunt dat het tijdelijk was. Nu, ruim een jaar later heeft Kletsmaatjes haar bestaansrecht bewezen en lijkt het erop dat deze laagdrempelige, online vorm van taalcoaching een blijvertje is. Naast dat het programma nieuwkomers en vrijwilligers enorm veel oplevert, bereiken we ook nieuwe doelgroepen, zoals jongeren en bedrijven!

27 May 2021|Tags: |

Ons jaarverslag 2020 bewijst: taalcoaching kan ook online

2020 was een jaar waarin niks nog was zoals we gewend waren en waarin ‘het nieuwe normaal’ maar niet wilde wennen. Voor Het Begint met Taal was 2020 het jaar waarin we nieuwe mogelijkheden ontdekten. Met een combinatie van online en fysieke taalcoaching bereikten we maar liefst 30.000 nieuwkomers. Dit en andere prachtige resultaten zijn te vinden in ons Jaarverslag 2020. 

19 May 2021|Tags: |

Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven samen voor kwaliteit

Op maandag 17 mei zetten Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven hun handtekeningen onder een samenwerking voor de komende vier jaar. Het doel is de kwaliteit van non-formele (taal)ondersteuning door vrijwilligers aan laaggeletterden verbeteren via trainingen en oefenmaterialen. De samenwerking maakt ook duidelijker waar vrijwilligers en gemeenten terechtkunnen voor passende ondersteuning. “Met elkaar zorgen we dat laaggeletterden sneller mee kunnen doen.”  

Jonne Groot (OCW): “MATCH draagt bij aan een efficiëntere non-formele aanpak”

Deze maand lanceert Het Begint met Taal de online tool MATCH. Met MATCH wordt het koppelen van nieuwkomers aan vrijwilligers én het monitoren en begeleiden van koppels een stuk makkelijker. MATCH is daarmee een instrument voor coördinatoren om de impact van taalcoaching verder te vergroten. Jonne Groot (projectleider Tel mee met Taal van het Ministerie van OCW): “Een registratie- en monitoringstool zoals MATCH draagt bij aan een efficiëntere non-formele aanpak.” 

14 April 2021|Tags: |

Zoomen met Koningin Máxima tijdens verjaardag Kletsmaatjes

Vrijwilligers, nieuwkomers, verschillende organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren, de pers én Hare Majesteit Koningin Máxima in hoogsteigen persoon: niet eerder had Het Begint met Taal zo’n bijzondere en koninklijke Zoom sessie! Vandaag vierden we het eenjarig bestaan van online taalcoachproject Kletsmaatjes en het 2.000ste koppel. 

1 April 2021|Tags: , |

Koningin Máxima op werkbezoek bij jarig Kletsmaatjes

Op donderdag 1 april vieren we – samen met vrijwilligers, nieuwkomers, organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren en genodigden van de pers - 1 jaar Kletsmaatjes en het 2.000ste koppel van nieuwkomer en vrijwilliger. Eregast is Hare Majesteit Koningin Máxima, die vaker organisaties heeft bezocht die zich bezighouden met taalontwikkeling voor nieuwkomers. 

30 March 2021|Tags: |

Onderzoek ITTA: aanbod voor verbeteren basisvaardigheden kan beter

Bibliotheken en organisaties die taalcoaching organiseren bieden een divers aanbod voor anderstaligen die hun basisvaardigheden willen verbeteren. Daarmee bereiken ze nu al veel inburgeringsplichtigen en leerders die hun inburgering voldaan hebben. Andere groepen anderstaligen met een leervraag – zoals laaggeletterde anderstaligen en Europese arbeidsmigranten tussen 18 en 65 jaar - worden nog niet voldoende bereikt. Dit blijkt uit onderzoek dat taleninstituut ITTA in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Het Begint met Taal heeft uitgevoerd. 

30 March 2021|Tags: |
Go to Top