Integratie in Denemarken – Erasmus+ studiereis

Wat kunnen we leren van de Deense aanpak op het gebied van integratie? En: hoe slagen Deense maatschappelijke organisaties erin een brede groep van vrijwilligers aan te spreken? Om een antwoord te vinden op deze vragen maakte Het Begint met Taal van 11 t/m 14 november 2019 met steun vanuit Erasmus+ een studiereis naar Denemarken. We delen graag de kennis die we hier opdeden met jou.

21 januari 2020|

ToTa als vervanging Match voor het Leven

Om de huidige gebruikers van het systeem Match voor het Leven, het registratiesysteem dat eind april 2020 stopt, tegemoet te komen heeft Stichting Het Begint haar Tool voor Taalcoaching iets aangepast. Hierdoor kunnen taalhuizen en bibliotheken de ToTa nu ook gebruiken voor vrijwilligersondersteuning aan Nederlandstalige laaggeletterden (NT1).

20 januari 2020|

De combinatie van formeel- en non-formeel in de inburgering

Vanaf januari 2021 gaat de nieuwe wet inburgering in. Om gemeenten te ondersteunen bij de invoering heeft SZW de handreiking 'van Beleid naar Inkoop in de Inburgering' ontwikkeld. Goed nieuws voor taalcoaching: de combinatie van formeel en non-formeel onderwijs wordt als goed voorbeeld genoemd. Het is belangrijk om naast het leren in de klas het geleerde in de praktijk te brengen, te oefenen en 'kilometers' te maken.  

6 januari 2020|

Het Begint met Taal verwelkomt haar 400ste taalcoachlocatie

Het taalcoachproject van Humanitas Almere is precies de 400e locatie die zich bij het snelgroeiende netwerk van Stichting Het Begint met Taal aansluit. Projectleider Sandra Trbovic werd daarmee gefeliciteerd door taalambassadeur Jamal Najib en directeur Sylvia de Groot Heupner. Jamal bevestigt: “Als nieuwkomer heb je navigatie nodig om je weg te vinden en de taal te oefenen. Taalvrijwilligers zijn daarbij zo belangrijk.”

18 december 2019|

100 jonge nieuwkomers kiezen voor Taal & Toekomst

Zo'n 100 jonge nieuwkomers deden via Het Begint met Taal mee aan het programma Taal & Toekomst. Taalcoachorganisaties in zeven steden begeleidden hen in een speciaal taalcoachprogramma waarmee ze hun kansen op een baan, stage of opleiding vergrootten. Daarmee is het programma Taal & Toekomst ook een mooie aanvulling op de onderwijsroute in de nieuwe inburgeringswet.

16 december 2019|

Taal op de Werkvloer: Werkgeversbijeenkomst geslaagd

Taal op de werkvloer en andere praktische aspecten van etnisch-inclusief werkgeven: tijdens de geslaagde netwerkbijeenkomst op 2 december 2019 gingen werkgevers hierover in gesprek. Wil jij in jouw bedrijf laagdrempelig en onder begeleiding anderstalige toptalenten ontmoeten? Meld je aan voor een 6-weeks traject met Eigen Kracht!

5 december 2019|

Waarom Bibliotheek Bollenstreek samenwerkt met Het Begint met Taal

Waarom is Stichting Het Begint met Taal van toegevoegde waarde voor bibliotheken? Ilse Lodewijks van de Koninklijke Bibliotheek interviewde Eline de Visser van Bibliotheek Bollenstreek en Sylvia de Groot Heupner. De aanleiding: steeds meer bibliotheken sluiten zich bij aan ons. Samen met de KB willen we werken aan de effectiviteit van taalcoaching in de bibliotheek.

18 november 2019|

Werkgeversbijeenkomst taal op de werkvloer – 2 december Utrecht

Etnisch-culturele diversiteit in jouw bedrijf: hoe vertaal je dat naar de praktijk? Op maandag 2 december 2019  van 09.15 tot 13.00u gaan werkgevers praktisch aan de slag met etnisch-culturele diversiteit op de werkvloer. Met deze bijeenkomst geven wij een vervolg aan de succesvolle dialoogtafel van november 2018.

13 november 2019|

Taal op de Zweedse werkvloer – Erasmus+ studiereis

Om anderstalige nieuwkomers op de werkvloer te steunen bij het leren van noodzakelijke vaktaal en vooral ook de werkcultuur in zorginstellingen, worden in Zweden directe collega's opgeleid tot 'Language Advocate'. Op uitnodiging van het ITTA en met steun vanuit Erasmus+ maakte Het Begint met Taal samen met TopTaal en de gemeente Groningen/Workconnection in oktober 2019 een studiereis naar Zweden om meer te leren over deze aanpak van 'taal op de werkvloer'.

12 november 2019|