fbpx

Als coördinator in gesprek met nieuwkomers: benut de praatplaat

Veel coördinatoren zullen het met ons eens zijn: voor de kwaliteit en effectiviteit van taalcoaching is het ontzettend waardevol om met anderstaligen in gesprek te gaan. Zij weten tenslotte als geen ander wat wel werkt en wat niet. In gesprek gaan met je doelgroep is  een van onze 10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching. Maar hoe pak je het aan? Benut hiervoor de handige praatplaat.

“Laat de impact zien, maak taalcoaching bekender”

Wanneer is taalcoaching nu écht succesvol voor nieuwkomers en vrijwilligers? In de ’10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’ die Stichting Het Begint met Taal opstelde staan de belangrijkste voorwaarden beschreven. Je ziet er als coördinator mee waar je staat en wat je wilt leren. Vandaag speciale aandacht voor succesfactor 5: ‘Laat zien welke impact taalcoaching heeft’. Adviseur taalcoaching Hanna Hosselet: “Een Vertelsessie is een heel goede manier om daaraan te werken. Bij zo’n sessie sta je samen stil bij wat taalcoaching betekent en inspireer je vrijwilligers en deelnemers om het grote belang ervan te delen met hun omgeving.”

7 september 2021|Tags: , |

‘10 succesfactoren voor taalcoaching’ als leidraad voor leren

Wist je dat taalcoaching al heel lang bestaat? Ik ben altijd weer trots als ik bedenk dat sommige organisaties in Nederland al meer dan 40 jaar actief zijn met het koppelen van vrijwilligers aan anderstaligen. De ervaring die we met z’n allen hebben opgebouwd is enorm én vormt de basis voor een mooie leercultuur. En leren, delen en ontwikkelen is nu precies een van de belangrijkste doelen van Het Begint met Taal als platform. Met onze ‘10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’ maken we dat concreet. 

6 juli 2021|Tags: |

Kletsmaatjes-duo over SpreekTaal3: “Je bent écht met elkaar in gesprek”

Op 28 januari lanceerden we voor alle taalvrijwilligers van Nederland Spreektaal 3.Het materiaal bestaat uit vijftien praktische modules geschikt voor anderstaligen met niveau van A2-B1. Daardoor sluit het goed aan op de nieuwe inburgeringswet. In LES - het tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs - verscheen onlangs een interview van redacteur Tinka Makaske met taalvrijwilliger Linda Bosman en haar taalmaatje Muzhda. Dit Kletsmaatjes-duo gebruikt SpreekTaal3 bij hun oefensessies. 

24 juni 2021|Tags: , |

Folder Welk systeem? aangepast

In de folder Welk systeem?, opgesteld door Stichting Het Begint met Taal, vind je een vergelijking van vier landelijke registratiesystemen die gebruikt kunnen worden door coördinatoren in taalcoach-organisaties. De folder is op enkele punten aangepast.

15 juni 2021|

400 nieuwkomers wachten op een Kletsmaatje

Met een succesvol jaar plus de mooie mijlpaal van 2.000 koppels achter ons, heeft Kletsmaatjes zijn bestaansrecht ruimschoots bewezen. Om mooie matches te kunnen blijven maken, hebben we dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De wachtlijst telt 400 nieuwkomers die staan te trappelen om een uurtje per week online Nederlands te oefenen met een vrijwilliger. 

10 juni 2021|Tags: |

Kletsmaatjes: van noodgreep naar nieuwe kansen

Wie had dat een jaar geleden gedacht? Een initiatief uit nood geboren, in een tijd dat ontmoetingen schaars en onmogelijk werden en met als uitgangspunt dat het tijdelijk was. Nu, ruim een jaar later heeft Kletsmaatjes haar bestaansrecht bewezen en lijkt het erop dat deze laagdrempelige, online vorm van taalcoaching een blijvertje is. Naast dat het programma nieuwkomers en vrijwilligers enorm veel oplevert, bereiken we ook nieuwe doelgroepen, zoals jongeren en bedrijven!

27 mei 2021|Tags: |
Ga naar de bovenkant