fbpx

‘10 succesfactoren voor taalcoaching’ als leidraad voor leren

Wist je dat taalcoaching al heel lang bestaat? Ik ben altijd weer trots als ik bedenk dat sommige organisaties in Nederland al meer dan 40 jaar actief zijn met het koppelen van vrijwilligers aan anderstaligen. De ervaring die we met z’n allen hebben opgebouwd is enorm én vormt de basis voor een mooie leercultuur. En leren, delen en ontwikkelen is nu precies een van de belangrijkste doelen van Het Begint met Taal als platform. Met onze ‘10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’ maken we dat concreet. 

6 juli 2021|Tags: |

Kletsmaatjes-duo over SpreekTaal3: “Je bent écht met elkaar in gesprek”

Op 28 januari lanceerden we voor alle taalvrijwilligers van Nederland Spreektaal 3.Het materiaal bestaat uit vijftien praktische modules geschikt voor anderstaligen met niveau van A2-B1. Daardoor sluit het goed aan op de nieuwe inburgeringswet. In LES - het tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs - verscheen onlangs een interview van redacteur Tinka Makaske met taalvrijwilliger Linda Bosman en haar taalmaatje Muzhda. Dit Kletsmaatjes-duo gebruikt SpreekTaal3 bij hun oefensessies. 

24 juni 2021|Tags: , |

Folder Welk systeem? aangepast

In de folder Welk systeem?, opgesteld door Stichting Het Begint met Taal, vind je een vergelijking van vier landelijke registratiesystemen die gebruikt kunnen worden door coördinatoren in taalcoach-organisaties. De folder is op enkele punten aangepast.

15 juni 2021|

400 nieuwkomers wachten op een Kletsmaatje

Met een succesvol jaar plus de mooie mijlpaal van 2.000 koppels achter ons, heeft Kletsmaatjes zijn bestaansrecht ruimschoots bewezen. Om mooie matches te kunnen blijven maken, hebben we dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De wachtlijst telt 400 nieuwkomers die staan te trappelen om een uurtje per week online Nederlands te oefenen met een vrijwilliger. 

10 juni 2021|Tags: |

Kletsmaatjes: van noodgreep naar nieuwe kansen

Wie had dat een jaar geleden gedacht? Een initiatief uit nood geboren, in een tijd dat ontmoetingen schaars en onmogelijk werden en met als uitgangspunt dat het tijdelijk was. Nu, ruim een jaar later heeft Kletsmaatjes haar bestaansrecht bewezen en lijkt het erop dat deze laagdrempelige, online vorm van taalcoaching een blijvertje is. Naast dat het programma nieuwkomers en vrijwilligers enorm veel oplevert, bereiken we ook nieuwe doelgroepen, zoals jongeren en bedrijven!

27 mei 2021|Tags: |

Ons jaarverslag 2020 bewijst: taalcoaching kan ook online

2020 was een jaar waarin niks nog was zoals we gewend waren en waarin ‘het nieuwe normaal’ maar niet wilde wennen. Voor Het Begint met Taal was 2020 het jaar waarin we nieuwe mogelijkheden ontdekten. Met een combinatie van online en fysieke taalcoaching bereikten we maar liefst 30.000 nieuwkomers. Dit en andere prachtige resultaten zijn te vinden in ons Jaarverslag 2020. 

19 mei 2021|Tags: |

Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven samen voor kwaliteit

Op maandag 17 mei zetten Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven hun handtekeningen onder een samenwerking voor de komende vier jaar. Het doel is de kwaliteit van non-formele (taal)ondersteuning door vrijwilligers aan laaggeletterden verbeteren via trainingen en oefenmaterialen. De samenwerking maakt ook duidelijker waar vrijwilligers en gemeenten terechtkunnen voor passende ondersteuning. “Met elkaar zorgen we dat laaggeletterden sneller mee kunnen doen.”  

Ga naar de bovenkant