fbpx

Jonne Groot (OCW): “MATCH draagt bij aan een efficiëntere non-formele aanpak”

Deze maand lanceert Het Begint met Taal de online tool MATCH. Met MATCH wordt het koppelen van nieuwkomers aan vrijwilligers én het monitoren en begeleiden van koppels een stuk makkelijker. MATCH is daarmee een instrument voor coördinatoren om de impact van taalcoaching verder te vergroten. Jonne Groot (projectleider Tel mee met Taal van het Ministerie van OCW): “Een registratie- en monitoringstool zoals MATCH draagt bij aan een efficiëntere non-formele aanpak.” 

14 april 2021|Tags: |

Zoomen met Koningin Máxima tijdens verjaardag Kletsmaatjes

Vrijwilligers, nieuwkomers, verschillende organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren, de pers én Hare Majesteit Koningin Máxima in hoogsteigen persoon: niet eerder had Het Begint met Taal zo’n bijzondere en koninklijke Zoom sessie! Vandaag vierden we het eenjarig bestaan van online taalcoachproject Kletsmaatjes en het 2.000ste koppel. 

1 april 2021|Tags: , |

Koningin Máxima op werkbezoek bij jarig Kletsmaatjes

Op donderdag 1 april vieren we – samen met vrijwilligers, nieuwkomers, organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren en genodigden van de pers - 1 jaar Kletsmaatjes en het 2.000ste koppel van nieuwkomer en vrijwilliger. Eregast is Hare Majesteit Koningin Máxima, die vaker organisaties heeft bezocht die zich bezighouden met taalontwikkeling voor nieuwkomers. 

30 maart 2021|Tags: |

Onderzoek ITTA: aanbod voor verbeteren basisvaardigheden kan beter

Bibliotheken en organisaties die taalcoaching organiseren bieden een divers aanbod voor anderstaligen die hun basisvaardigheden willen verbeteren. Daarmee bereiken ze nu al veel inburgeringsplichtigen en leerders die hun inburgering voldaan hebben. Andere groepen anderstaligen met een leervraag – zoals laaggeletterde anderstaligen en Europese arbeidsmigranten tussen 18 en 65 jaar - worden nog niet voldoende bereikt. Dit blijkt uit onderzoek dat taleninstituut ITTA in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Het Begint met Taal heeft uitgevoerd. 

30 maart 2021|Tags: |

SCP: de taal niet spreken staat verbinding nieuwkomers in de weg

Statushouders ervaren een warm welkom als ze net in Nederland zijn maar daarna verloopt het contact met Nederlanders moeizamer. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Discriminatie en uitsluiting staan verbinding in de weg. Nieuwkomers ervaren soms ook dat er minder tolerantie is omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen. 

3 maart 2021|Tags: |

Kletsmaatjes gaat door!

Op maandag 25 januari is Kletsmaatjes heropend. Het succesvolle project waarbij vrijwilligers eens per week online kletsen met nieuwkomers om de Nederlandse taal te oefenen, telt nu al ruim 1.500 koppels en kan mede dankzij de investerende fondsen VSB Fonds, Oranje Fonds, Maagdenhuis en Stichting Cobello verder uitbreiden in 2021. 

29 januari 2021|Tags: |

SpreekTaal 3 online gelanceerd en klaar voor gebruik!

SpreekTaal 3 is een feit! Vandaag lanceerde Stichting Het Begint met Taal met een online sessie dit nieuwe, unieke materiaal waarmee taalvrijwilligers, nieuwkomers en NT2-docenten aan de slag kunnen. De vijftien nieuwe modules zijn vanaf nu te downloaden en alle audiobestanden staan klaar voor gebruik. Tijdens een webinar op 25 februari deelt een van de auteurs van SpreekTaal 3 handige gebruikstips.

28 januari 2021|Tags: |

Nieuw: SpreekTaal 3 met vijftien nieuwe modules

Goed nieuws: op 28 januari 2021 lanceert Stichting Het Begint met Taal voor alle taalvrijwilligers van Nederland SpreekTaal 3! Het materiaal bestaat uit vijftien praktische modules geschikt voor anderstaligen met niveau van A2-B1. Daardoor sluit het goed aan op de nieuwe inburgeringswet. Met het materiaal oefenen nieuwkomers gericht hun spreekvaardigheid, zodat ze de Nederlandse taal sneller en beter onder de knie krijgen. Het Begint met Taal ontwikkelde SpreekTaal 3 samen met VU-NT2 en ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers. Van Dale geeft het materiaal uit.

Ga naar de bovenkant