Gezonde Taal

Home/Gezonde Taal

Taal en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder taal zijn een zelfstandig bezoek aan de huisarts, het begrijpen van de bijsluiter en het doen van gezonde boodschappen bijvoorbeeld erg lastig. Dankzij de methode Gezonde taal kunnen taalvrijwilligers met anderstaligen een gesprek met de dokter oefenen, praten over gezond eten, diabetes, mantelzorg of 1 van de in totaal 10 andere gezonde thema’s.

Waarom Gezonde Taal?

Gezonde Taal is laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken en uitgebreid getest in de praktijk. Aan de hand van 10 verschillende thema’s gaan taalvrijwilligers en anderstaligen in gesprek over onderwerpen rond gezondheid. Deelnemers vinden het daardoor makkelijker om echt het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld in de (dokters)praktijk!

Dit zijn de 10 Gezonde thema’s:

Bevolkingsonderzoek, De apotheek, De huisarts, De zorgverzekering, Diabetes, Gezond eten & bewegen, Horen en zien, Mantelzorg, Ouder worden en Stress en ontspanning.

Voor wie is Gezonde Taal?

Gezonde Taal is geschikt voor anderstaligen rond taalniveau A2 en te gebruiken in groepsverband of een-op-een taalcoaching. De nadruk ligt op het oefenen van  luisteren en spreken.

Gezonde Taal downloaden

Download een aantal modules van Gezonde Taal hier

Taalvrijwilligers van aangesloten organisaties downloaden alle modules via het extranet. (let op, op dit moment zijn nog niet alle thema’s beschikbaar. We werken hard aan de laatste thema’s, ze zullen spoedig op ons extranet verschijnen!)

E-learning Gezonde Taal

Leer meer over Gezonde Taal

  • Webinars
  • Trainingen voor coördinatoren
  • Training voor taalvrijwilligers

Trainingen kunnen worden aangevraagd door aangesloten organisaties. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Gezonde Taal is een initiatief van Taal Doet Meer en is ontwikkeld in samenwerking met ITTA UvA en Het Begint Met Taal.

“Gezonde Taal levert mooie gesprekken op over wat gezond is en wat niet”

logo Taal doet meer
Logo Het Begint Met Taal

Alles om je taalvrijwilligers goed te ondersteunen

Logo Gezonde Taal
Logo e-coaching
Logo e-learning