Gezonde Taal

Home/Gezonde Taal

Gezond zijn en gezond leven is ontzettend belangrijk. Voor mensen die de taal niet machtig zijn, is dit een extra grote uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat veel anderstaligen het moeilijk vinden om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken. Gezonde Taal is een praktische methode over gezondheid, speciaal bedoeld voor taalcoaching.

Gezonde Taal is een methode voor anderstaligen die hun taal- en gezondheidsvaardigheden willen verbeteren. Aan de hand van 10 verschillende thema’s gaan taalvrijwilligers en anderstaligen in gesprek over onderwerpen rondom gezondheid en wisselen zij kennis uit. Met als gevolg dat anderstaligen nieuwe kennis opdoen en die kunnen toepassen op hun eigen leven.

Gezonde Taal bestaat uit 10 thema’s, zoals De huisarts, Horen & Zien, De apotheek, Ouder worden, De zorgverzekering en Bevolkingsonderzoek. Gezonde Taal is te bestellen bij Het Begint met Taal door lokale partnerorganisaties.

Voor wie is Gezonde Taal?

Gezonde Taal is laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken en uitgebreid getest in de praktijk. Het materiaal is geschikt voor anderstaligen vanaf taalniveau A2 en te gebruiken in groepsverband. Veel thema’s zijn ook geschikt voor een-op-een taalcoaching. De nadruk ligt op de mondelinge taalvaardigheden: luisteren, spreken en gesprekken voeren.

Hoe gebruik je Gezonde Taal?

Voor de taalcoach is er een handleiding beschikbaar met achtergrondinformatie en handige adviezen over het materiaal. De rol van de taalcoach is om de deelnemers veel Nederlands te laten spreken en te laten nadenken over hoe zij aan belangrijke informatie kunnen komen.

Met ons aanbod kun je je verdiepen in Gezonde Taal:

  • E-learning
  • Trainingen voor coördinatoren
  • Training voor vrijwilligers
  • Webinars

Bovenstaand aanbod is vanaf begin 2018 beschikbaar. De e-learning en webinars zijn voor iedereen toegankelijk. De trainingen worden op aanvraag gegeven aan lokale partnerorganisaties van Het Begint met Taal, hier worden kosten voor in rekening gebracht.

Gezonde Taal is een initiatief van Taal Doet Meer en is ontwikkeld in samenwerking met ITTA UvA en Het Begint Met Taal.

                        

Coördinator? Bekijk hier ons aanbod

Alles om je taalvrijwilligers goed te ondersteunen

Logo e-learning
Logo Spreektaal
Logo Gezonde Taal
Logo e-coaching