Taalcoaching verbindt. Wekelijks gaan zo’n 16.069 taalvrijwilligers en 31.991 anderstaligen met elkaar in gesprek. Ze ontmoeten elkaar, oefenen alledaagse gesprekken en leren zo elkaars wereld kennen. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten. Daar plukken anderstaligen, vrijwilligers, gemeentes en de hele maatschappij de vruchten van.

Tips voor coördinatoren

Veel taalvrijwilligers en deelnemers zullen hun coördinator bevragen over het wel of niet doorgaan van taalcoaching. We raden aan:

 • Wees vooral DUIDELIJK over het beleid en de keuzes van jouw organisatie. Mail zomogelijk je vrijwilligers en deelnemers hierover. Zet jullie besluiten op de website en instrueer de mensen die de telefoon aannemen.
 • Vind op de website van het RIVM de laatste stand van aanbevelingen en maatregelen om in acht te nemen.
 • Luister naar collega’s: uit ons netwerk blijkt, dat veel organisaties de groepsactiviteiten staken, deels uit praktische overwegingen omdat deelnemers wegblijven en ook om besmettingsgevaar te verkleinen.
 • Respecteer de keuzes van je vrijwilligers als zij tijdelijk geen 1-op-1-taalcoaching thuis of op locatie willen verzorgen. Informeer hen over digitale alternatieven voor taalontmoetingen – mits de deelnemer voldoende digi-vaardig is uiteraard. Lees hieronder meer over handige tools.
 • Stimuleer dat koppels elkaar korte What’s-App-berichtjes sturen om het contact te onderhouden en het sociaal isolement niet te vergroten.
Taal & Toekomst

Taal & Toekomst

Dit taalcoachprogramma helpt jonge nieuwkomers om hun kansen op een baan, stage of opleiding willen vergroten. Iedere jongere wordt voor een hald jaar gekoppeld aan een getrainde vrijwilliger. Jonge nieuwkomers staan er niet meer alleen voor!

Bewezen effectief

Onderzoek toont aan dat vrijwillige taalcoaching werkt.

Taalcoaching zorgt ervoor dat:

 • de taalvaardigheid van anderstaligen wordt vergroot. Door het oefenen met een taalvrijwilliger durven anderstaligen de taal te spreken, neemt de woordenschat toe en krijgen mensen meer zelfvertrouwen.
 • anderstaligen sneller meedoen in de samenleving. Na het volgen van een taalcoachtraject kunnen anderstaligen sneller hun eigen zaken regelen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst en gemeentezaken, en minder snel een beroep doen op sociale voorzieningen. Ook blijkt dat 30% van de anderstaligen na het volgen van een taaltraject betaald werk gaat doen, 20% gaat verder met een cursus of opleiding en 18% gaat deelnemen aan een inburgeringsexamen.
 • vrijwilligers een positiever beeld krijgen van anderstaligen. De vrijwilligers spelen hierin ook een ambassadeursrol binnen hun eigen kring. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter het beeld van anderstaligen en het begrip van hun situatie.
 • De combinatie van een goede taaldocent en het oefenen in de praktijk is de bewezen manier van goede taalverwerving. Taalvrijwilligers halen mensen uit hun isolement en maken het oefenen mogelijk.

Bronnen

 1. Aantal anderstaligen in Nederland CINOP (2016)
 2. Opbrengsten van taalcafés en cursussen digitale vaardigheden– KB en Probiblio (2018)
 3. Verduurzamen van informele taalondersteuning – Verwey-Jonker Instituut (2013)
 4. Meer dan taal alleen – Regioplan (2011)
 5. Inventarisatie nonformeel taalonderwijs gemeenten – Kennisplatform Integratie&Samenleving (2016)
Achmed Aboutaleb Ambassadeur Het Begint met Taal

“De Nederlandse taal is het belangrijkste instrument om je nieuwe vaderland te leren kennen en de maatschappelijke ladder te beklimmen. Daarom is taalcoaching zo’n waardevolle investering”. 

Ambassadeur Ahmed Aboutaleb

De ideale combinatie

inburgeringswet

“Op de taalschool heb ik alleen maar geleerd hoe ik iets moet opschrijven en lezen, maar nu leer ik echt hoe ik moet communiceren in het Nederlands.”

Amina

Taalcoaching in de praktijk in combinatie met goede taallessen van een docent aan een taalschool, zorgt ervoor dat anderstaligen het meest effectief de taal leren.

Op de taalschool leert de anderstalige van een taaldocent de basis voor de taal: lezen, schrijven en grammatica. Taalcoaching is aanvullend op onderwijs met een professionele docent, zeker geen vervanging van formele trajecten. Juist de combinatie van taallessen met taalcoaching is het meest effectief om taalvaardig te worden. Door samen met een taalvrijwilliger gesprekken te oefenen, krijgt de anderstalige het zelfvertrouwen en de vaardigheid om ook met andere mensen in het Nederlands een gesprek te voeren. Bij de bakker, op het schoolplein en met collega’s bij de koffie-automaat. Taal is het middel, meedoen het doel.

Landelijk netwerk

Benieuwd hoe taalcoaching in jouw gemeente georganiseerd is? Klik op deze kaart en vind de lokale taalcoachorganisatie.

Organisatie

Wil je starten of doorgroeien als taalvrijwilligersorganisatie? Sluit je bij ons netwerk aan!

Sluit je aan

Taalvrijwilligers

Lijkt het je leuk om anderstaligen te helpen bij het leren van de Nederlandse taal? Met onze kennis en tools kun je gelijk aan de slag.

Word taalvrijwilliger

Nederlands oefenen?

Hier vind je organisaties met taalcoaches bij jou in de buurt. Zo wordt je Nederlands beter, leer je meer over Nederland en het is nog gezellig ook!

Leer Nederlands