Goed vrijwilligersbeleid en -management is een belangrijke basis voor effectieve taalcoaching. Je wilt als coördinator dat alles goed geregeld is voor jouw vrijwilligers en mensen die hun basisvaardigheden willen verbeteren, zoals anderstaligen en laaggeletterden. Hoe zorg je voor een solide beleid? Welke tools zet je in? En hoe betrek je iedereen erbij én houd je het behapbaar? Maak gebruik van de praktische tools van Vereniging NOV, Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Het Begint met Taal. Zodat jij kunt doen waar je goed in bent: deelnemers wegwijs maken!

Goed vrijwilligersbeleid en -management

Wie zich vrijwillig inzet voor een ander, verdient het dat een organisatie goed met die inzet omgaat. Vereniging NOV, Stichting Lezen & Schrijven en Het Begint met Taal slaan de handen ineen om de kwaliteit van taalcoaching te verbeteren. Met de expertise, tools en instrumenten van het NOV, Stichting Lezen en Schrijven Het Begint met Taal helpen we organisaties om dat voor elkaar te krijgen. Zo kunnen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties doen waar ze goed in zijn: de samenleving mooier maken!

Waarom is goed vrijwilligersbeleid en -management belangrijk?

  • Vrijwilligers: het vergroot het werkplezier en de tevredenheid van vrijwilligers; betrokkenheid bij het doel en de organisatie neemt toe.
  • Taalcoachorganisaties: het helpt doelstellingen te halen, verhoogt de kwaliteit van het vrijwilligerswerk, en je organisatie, en zorgt voor goede samenwerking tussen vrijwilligers en betaalde krachten.
  • De buitenwereld: het draagt bij aan een positief imago en helpt bij het werven van vrijwilligers, financiers en partners.

Aan de slag

Zelfevaluatie – NOV

Met de Zelfevaluatie van het NOV krijg je inzicht wat je nodig hebt voor goed vrijwilligersbeleid en -management. Aan de hand van stellingen zie je in de Zelfevaluatie hoe goed jouw taalcoachorganisatie scoort. De Zelfevaluatie bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Onderdeel A ‘Richten’ gaat over visie en beleid.
  2. Onderdeel B ‘Inrichten’ gaat over de manier waarop je je beleid gaat uitvoeren.
  3. Onderdeel C ‘Verrichten’ gaat over de praktijk en of daarin alles gaat zoals vooraf bedacht is.
  4. Onderdeel D ‘Herinrichten’ gaat over evalueren en leren.

Praktische tools – Het Begint met Taal

Het Begint met Taal biedt praktijkgerichte tools, trainingen en materialen om taalcoaching slim te organiseren. Zoals de Tool voor Taalcoaching, dé online tool om het organiseren, begeleiden en monitoren van taalcoaching makkelijker te maken. Maak per onderdeel (‘Richten’, ‘Inrichten’, ‘Verrichten’, Herinrichten’) gebruik van tal van praktische materialen die jou helpen om taalcoaching te verbeteren. Zoals voorbeelden van vrijwilligersbeleid, projectplannen en de starterskit voor taalcoaching. Je kunt bij ons terecht voor deskundig advies. Zo kun je snel goed ‘scoren’ op de Zelfevaluatie. Samen sterk voor taalcoaching!

Vrijwilligersondersteuning – Stichting Lezen en Schrijven

Bij Stichting Lezen en Schrijven kun je terecht voor materialen, trainingen en ondersteuning voor (taal)vrijwilligers.

Haal het keurmerk Goed Geregeld

Wil je aan de buitenwereld laten zien dat vrijwilligers bij jou in goede handen zijn, ga dan op voor het NOV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld. Je vormt een werkgroep en gaat met vrijwilligers in gesprek over wat goed gaat en wat beter kan. Daarmee ga je aan de slag. Minimaal 80% van de vragen moet beantwoord door een adviseur beantwoord zijn met ‘Ja, goed geregeld in de praktijk en ook op papier’.

Meer weten?

Neem contact op