BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”

15 mei, 2024

Of je nu net begint met taalcoaching of al een tijdje ervaring hebt, er valt altijd iets nieuws te leren. Dit geldt zowel voor taalvrijwilligers als voor coördinatoren. Elke organisatie, elke coördinator en elke taalvrijwilliger is uniek, dus er bestaat geen standaard ontwikkelplan. Het is aan jou als coördinator om een plan op maat te maken voor jouw organisatie. Hoe pak je dat aan? En hoe kun je de taalcoach-academie inzetten? Marcella Faltas (Adviseur taalcoaching & NT2) deelt vijf waardevolle tips om je op weg te helpen.


1. Een sterke basis is alles! 

Taalvrijwilligers kunnen hét verschil maken voor nieuwkomers. Om deze rol goed te kunnen vervullen, is een goede voorbereiding van belang. Dit begint met het bespreken van essentiële vragen, zoals “Wat is mijn rol?" en "Hoe begeleid ik iemand effectief?". Samen bouw je aan een solide basis voor kwalitatieve taalcoaching.

Deze vragen zijn ook interessant om te bespreken met ervaren taalvrijwilligers. Juist wanneer je als taalvrijwilliger al enige tijd bezig bent, stuit je vaak op uitdagingen en zoek je naar nieuwe inzichten en methoden. Ga hier samen over in gesprek. 

Tip: De Starttraining taalcoaching NT2 helpt je om een sterke basis neer te zetten. Heb je interesse in de Starttraining? Je kunt hiervoor een ervaren trainer op je eigen locatie laten komen of (NIEUW!) deze training zelf geven. 


2. Zorg dat het altijd duidelijk is welke trainingsmogelijkheden er zijn 

Tijdens het intakegesprek met een taalvrijwilliger kun je direct laten zien welke trainingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Maak je taalvrijwilligers enthousiast. Het is vervolgens van belang om de trainingsmogelijkheden regelmatig onder de aandacht te brengen. Zo krijgen je taalvrijwilligers zoveel mogelijk tips en inspiratie om hun oefensessies leuker én effectiever te maken!

Tip: Wanneer je inlogt op de website van Het Begint met Taal kun je veel gratis trainingsmogelijkheden vinden die je taalvrijwilligers in hun eigen tijd kunnen volgen, zoals de e-learning "Basisinformatie voor taalvrijwilligers" en de webinars.

3. Kijk wat er nodig is binnen jouw organisatie 

Kijk binnen je organisatie welke kennis en ervaring er al is en wat er nog nodig is. Hebben je taalvrijwilligers veel vragen rondom interculturele communicatie? Organiseer een verdiepende training rondom cultuursensitief werken. Ondersteunen jouw taalvrijwilligers veel praktijkleerders? Bekijk samen de webinar speciaal voor deze doelgroep en bespreek met een koffie en een koekje de tips en ervaringen van de taalvrijwilligers. Begin met brede onderwerpen en werk dan naar meer specifieke thema's toe. Er valt altijd iets nieuws te leren!


4. Blijf in contact met je vrijwilligers

Blijf op de hoogte van wat er gaande is binnen je organisatie. Dit kun je op diverse manieren doen. Denk aan het organiseren van een training, maar ook aan intervisies, informele koffiemomenten of bijeenkomsten. Tijdens deze gelegenheden kunnen taalvrijwilligers tips met elkaar delen en van elkaar leren. Als coördinator behoud je op deze manier ook overzicht over wat er zich afspeelt tijdens de sessies.

5. Zorg dat je blijft uitwisselen en leert

Als coördinator raden we je aan om zelf ook te blijven leren en kennis uit te wisselen met collega's. Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er is al zoveel kennis! 

Tip: Meld je aan de tweedaagse training Starttraining voor coördinatoren die we elk kwartaal organiseren. Ook als ervaren coördinator doe je hier nieuwe inzichten op. 

Kies vervolgens een verdiepende training die past bij je rol. En sluit vooral ook aan bij een online taalcoachcafé of een bijeenkomst in jouw regio voor uitwisseling. 


Wil je nieuwe taalvrijwilligers werven? 

Als je een ontwikkelingsplan hebt opgesteld voor je taalvrijwilligers, overweeg dan dit ook te vermelden in je wervingsmateriaal. Door taalvrijwilligers de kans te geven zich binnen je organisatie te ontwikkelen, bied je hen waardevolle mogelijkheden. Met een goed uitgewerkte leerlijn kun je hen ook echt iets bieden. 

Gerelateerde berichten:

BLOG: Resultaat in kaart brengen
De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.