“Wir haben es geschafft! portret van e-learningspelers

08 nov, 2016

Afgelopen maand verscheen het BPD magazine met daarin interviews met zes migranten. Twee van hen, Raihana en Nasrat, kennen wij als spelers in onze e-learningsfilmpjes. De twee zijn te zien in de nieuwste reeks e-learningsfilmpjes van Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven.

In het magazine vertellen zes verschillende migranten waarom ze naar Nederland zijn gekomen, hoe ze het vinden om hier te wonen en wat hun ambities zijn. Ook geven ze hun kijk op de vluchtelingenstroom naar Nederland.

“Dit is zo’n veilig en fijn land. Hier wil ik mijn leven gaan opbouwen.”

De 19-jarige Raihana ontvluchtte Afghanistan samen met haar moeder en andere familieleden. Haar vader kwam om in het oorlogsgeweld. Via Pakistan en andere omzwervingen kwam ze uiteindelijk in Nederland terecht.  Ze leert de Nederlandse taal en heeft duidelijke ambities. Zo begint ze binnenkort een opleiding tot verpleegkundige, en is haar ultieme droom politieagente worden. “Dan moet je ook eerste hulp kunnen verlenen, dus zo’n verpleegkundeopleiding is altijd goed.” Raihana heeft samen met haar familie een kleine huurwoning in de stad. In haar buurt wonen mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. Ze maakt zich soms zorgen over de grote toestroom van vluchtelingen. “Als ik op de kaart kijk, is Nederland eigenlijk maar een klein land. Er is te weinig ruimte voor iedereen, lijkt mij. Als veel vluchtelingen hierheen blijven komen, zal het dan niet steeds moeilijker worden om die ruimte te vinden?"

"Er wordt hier geen verschil gemaakt tussen mensen. Niemand vraagt bijvoorbeeld welk geloof je hebt."

Nasrat behoort tot de jezidi’s. Een religieuze minderheid in Irak die al eeuwenlang het slachtoffer is van vervolging door vijandige regimes, momenteel onder meer door Islamitische Staat (IS). Nasrat is afkomstig uit de stad Sinjar, in het Koerdische noorden van Irak en woont sinds 2011 in Nederland. “Nederland is een prettig land. Er wordt hier geen verschil gemaakt tussen mensen. Niemand vraagt bijvoorbeeld welk geloof je hebt.” In het asielzoekerscentrum had hij al een beetje Nederlands geleerd. Nu leert hij de taal op een taalschool en bij een organisatie van vrijwillige taalcoaches. “Ik ben ook aan het leren voor mijn inburgeringsexamen en doe allerlei rekentoetsen. Ik zou het liefst een kappersopleiding doen en een eigen kapperszaak beginnen, zodat ik me definitief in Nederland kan vestigen.”

Hij vindt de vluchtelingenproblematiek ingewikkeld: “De stroom mensen die naar Nederland komt, is moeilijk voor dit land, maar ook voor de vluchtelingen. We zullen een oplossing moeten vinden voor de problemen in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Anders blijven ze hierheen komen.” Sinds twee jaar woont Nasrat in Utrecht in een huurhuis van een woningcorporatie. “Het is een heel kleine woning. Ik heb alleen een woonkamer en een slaapkamer. Maar het is een fijne, rustige buurt, met veel Nederlanders. Dat vind ik belangrijk.”

Notitie: In het interview zegt Nasrat dat hij aan het studeren is voor het inburgeringsexamen. Wij kunnen melden dat hij dat inmiddels heeft gehaald!

Raihana en Nasrat in e-learningsfilmpjes

Raihana en Nasrat spelen samen met hun taalcoach Edwin in de laatste reeks e-learningsfilmpjes. Edwin heeft ook bovenstaande interviews bij hen afgenomen. De nieuwste serie e-learningsfilmpjes gaat over taalcoaching in groepen. De filmpjes behandelen o.a. hoe een vrijwilliger kan omgaan met niveauverschillen binnen een groep en hoe een taalcoach het Nederlands leren zo leuk en praktisch mogelijk kan maken voor anderstaligen. De vijf filmpjes zijn een aanvulling op de e-learningfilmpjes over een-op-een taalcoaching van Het Begint met Taal. Alle e-learningfilmpjes zijn te bekijken via deze pagina, de filmpjes over groepslessen zijn ook te bekijken op de website van Taal voor het Leven.

Lees hier de vier interviews met de migranten uit Colombia, Iran en Bolivia.

Bron: BPD magazine, nummer 4, jaargang 2, najaar 2016: 18-25.

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.