Hameeda Karimi (36) is sinds augustus 2017 in Nederland. De exacte datum staat in haar geheugen gegrift. Haar man was als kritisch journalist al 1,5 jaar eerder al naar Nederland gekomen. Samen met hem heeft Hameeda vier zoons tussen de 13 en 20 jaar. Ze is erg trots op hun goede Nederlandse schoolprestaties.

Hameeda’s grote droom is om in Pakistan een school voor meisjes te openen. Zelf heeft ze nauwelijks de kans gehad om naar school te gaan. Nederlands leren was voor haar dan ook niet eenvoudig. “Nederlands is heel moeilijk. Ik sprak alleen Pashto, mijn moedertaal. Ik spreek geen Engels en ik wist niets van grammatica. Maar hier in Utrecht ging ik twee of drie keer per week naar het taalcafé. En ik ging ook tweemaal per week drie uur naar school. Ik heb daar de regels van het Nederlands geleerd. Ik heb vriendinnen gekregen en mijn inburgeringsexamen gehaald!”


Liedjes luisteren

“Wat ook echt helpt om goed Nederlands te leren is veel naar de Nederlandse radio te luisteren of naar Nederlandse liedjes op YouTube. ‘Ga je mee naar zuid’, ‘Slaap kindje slaap’ en ‘Het is lente in het land’, zijn mijn favorieten. Op YouTube lees ik de songteksten. Dat helpt mij goed. Met mijn Nederlandse vrienden uit het taalcafé spreek ik nu tijdens Corona buiten af. Dan wandelen we en spreken we Nederlands. Als het één iemand is, zien we elkaar thuis.”


Leven in vrijheid

“In Nederland ben ik opnieuw geboren! Ik heb hier een nieuw leven in vrijheid en ben heel blij,” zegt Hameeda stralend. “Als gezin hebben we verschrikkelijke dingen meegemaakt in Pakistan en daar hebben we nog last van. Maar Nederland heeft zulke aardige en mooie mensen, die geef ik graag wat terug. Sinds één jaar verdien ik mijn geld met het koken van speciale Pakistaanse gerechten (www.thebiryani.nl). In Karachi was ik ook kok. Hier heb ik een kleine keuken en kook ik voor maximaal 15 personen. Ik kook voor feestjes of op bestelling. Als Corona voorbij is, wil ik mijn eigen restaurant openen.”

“Ik moet ook mijn rijbewijs halen. Dat wordt niet eenvoudig,” lacht Hameeda. “Maar ik wil zo graag geld verdienen om de school voor meisjes in Pakistan te realiseren. Het is mijn doel in mijn nieuwe Nederlandse leven.”


Meer verhalen

Dit verhaal is opgetekend door storyteller Anja Boerema in 2021.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.