Alex de Waardt (32) is sinds half maart 2020 coördinator bij het project Kletsmaatjes van Het Begint met Taal en intussen ook moderator van de Facebook-groep ‘Online Taalcoaching’. Vanaf november 2019 zou hij een half jaar reizen en vrijwilligerswerk doen in Columbia. Van die reis moest hij door de Coronamaatregelen eerder naar Nederland terugkeren. ‘In between jobs’ besteedt hij zijn tijd nu aan het matchen van nieuwkomers en taalcoaches. “Mensen die contrasteren, kunnen veel van elkaar leren.”

“Ik ben geïnteresseerd in mensen uit andere culturen en ik heb – na mijn ingekorte reis –  nog geen nieuwe baan gevonden,” vertelt Alex. “Ik wil mijn tijd nuttig besteden. In mijn werk- en kennissenkring bevinden zich nauwelijks nieuwkomers en ik vind het boeiend om op deze manier te leren van anderen. In mijn vorige werk was ik ook stagebegeleider en daardoor heb ik geleerd geduld te hebben. Iets nieuws leren kost tijd en je kunt niet meteen alles. Die ervaring komt bij het online taalcoachingsproject “Kletsmaatjes” goed van pas.”

Smileys

“Kletsmaatjes loopt als een trein; ik had me op vrijdag aangemeld en de week erna kon ik al goed voorbereid van start. De mooiste momenten ervaar ik bij het maken van een goede match tussen taalcoach en nieuwkomer. In de Tool voor Taalcoaching (Tota) kan ik zien hoe de taalkoppels de match en de ontmoetingen beoordelen. Zó leuk als het systeem veel smileys toont! Bij het maken van de match kijk ik trouwens minder naar alle specifieke voorkeuren dan naar de beschikbaarheid van vrijwilligers. Ik ben hier misschien wat zakelijk in, maar ik denk dat contrasten ook veel van elkaar kunnen leren. Soms is het gewoon erg lastig om bijvoorbeeld iemand te vinden die én een gezin heeft én jong is én van tuinieren houdt. Als ik weet dat een nieuwkomer het begin heel spannend vindt, dan bel ik na de eerste ontmoeting even.” 

Laagdrempeliger

Alex is nog maar net werkzaam voor Kletsmaatjes maar heeft al veel geleerd. “Tijdens het intakegesprek met nieuwkomers moet ik bijvoorbeeld eenvoudig en duidelijk Nederlands spreken.” De meeste nieuwkomers geven zichzelf op voor Kletsmaatjes en zijn zeer gemotiveerd. “Ik denk dat dit al de helft van het succes van het project is,” stelt Alex. “Wel vind ik het jammer dat Kletsmaatjes niet geschikt is voor mensen die nog geen woord Nederlands spreken of verstaan. Juist zíj zijn soms zo eenzaam hier. Sowieso zie ik dat eenzaamheid echt veel voorkomt  onder nieuwkomers. Ze willen heel graag in contact komen met anderen maar dat blijkt vaak moeilijk. Soms denk ik weleens dat alles wat in Nederland op dit gebied wordt georganiseerd toch te lastig te vinden is. Misschien moet het allemaal nog laagdrempeliger.” 

Handvatten en vrijheid

Het bestaande materiaal van Het Begint met Taal biedt veel handvatten voor de taalcoaches. Alex: “Veel vrijwilligers maken gebruik van de Spreektaal-modules, maar ze waarderen ook de vrijheid om de ontmoetingen naar eigen inzicht in te vullen. Zelf heb ik als coördinator heel veel aan de ondersteuning van de initiator van Kletsmaatjes, Renée Spruit, de webinars van Het Begint met Taal en de onderlinge tips en adviezen van de andere zestien coördinatoren. We spreken elkaar eenmaal per week via Hangouts en appen tussendoor vaak.” 

Energie

“Ik krijg heel veel energie van mijn rol als coördinator. En ik zou het anderen zeker aanraden. Begin gewoon, je krijgt voldoende ondersteuning. Op dit moment hebben we met de zestien coördinatoren bijna 450 matches gemaakt en dat is in deze tijd niet echt heel moeilijk. Er zijn veel mensen beschikbaar die zonder betaald werk zitten. 

Blij

Waar ik het meest blij van word? Van reacties zoals deze: ‘Dankjewel voor deze kans. Ik ben erg blij om nieuwe dingen te leren. De afspraken met mijn kletsmaatje zijn perfect en ik ben heel tevreden’. Of deze: ‘Ik vind het erg leuk. Mijn kletsmaatje is een geweldig persoon. Zij praat Nederlands met mij op een vrolijke manier. Het is nooit saai. Ook geeft ze mij huiswerk. Ik luister, spreek, lees voor en leer nieuwe woorden. Mijn kletsmaatje geeft me de kans om mijn Nederlands te verbeteren. Dank jullie wel’. En deze: ‘Mijn kletsmaatje durft steeds meer te praten en te vertellen’. Dáár doe ik het voor!” 

Meer verhalen

Dit verhaal is geschreven door storyteller Anja Boerema in 2020.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.