Taalcoaching als instrument tegen eenzaamheid

07 jul, 2017

Voor iedereen die in zijn gemeente eenzaamheid wil aanpakken, is er nu de handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid van Coalitie Erbij. Een handig instrument dat inzicht geeft in de problematiek van eenzaamheid, nut en noodzaak van samenwerking, een stappenplan en tips om lokale samenwerking tot een succes te maken. Taalcoaching wordt hierin als belangrijke interventie genoemd die je als gemeente kunt inzetten tegen eenzaamheid.

Twee jaar ervaringen verzameld

In de handreiking leest u de weerslag van het tweejarige project Versterking lokale aanpak eenzaamheid van Coalitie Erbij. In twintig koploperplaatsen zijn lokale organisaties ondersteund om de samenwerking te zoeken en elkaar te versterken in eenzaamheidsbestrijding. Landelijk platform voor taalcoaching Het Begint met Taal is aangesloten bij de Coalitie Erbij.

Concreet hulpmiddel

Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij: “Eenzaamheid is een complex probleem. We weten inmiddels dat eenzaamheid van mens tot mens verschilt en dat dat ook geldt voor de oplossingen. Maatwerk is dus nodig. Door samenwerking van mensen en organisaties vanuit verschillende sectoren op het niveau van dorp, wijk of stad kan iedereen meer soorten oplossingen bieden. Ook kunnen ze oplossingen op elkaar afstemmen, van elkaar leren en zorgen voor een duurzame aanpak. Deze handreiking is een concreet hulpmiddel om dat vorm te geven.”

Op 6 juli gepresenteerd

Het eerst exemplaar van de handreiking werd op 6 juli uitgereikt aan de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen op de werkconferentie ‘Kleurrijk ontmoeten’, georganiseerd door een samenwerking van organisaties en de gemeente Utrecht. Daar gingen ouderen van verschillende culturele achtergronden in gesprek over het thema eenzaamheid met zorg en welzijn professionals.

Stad waar mensen naar elkaar omzien

Wethouder Kees Diepeveen: “Op deze bijeenkomst maken we eenzaamheid bespreekbaar. En dat is goed. Eenzaamheid is een belangrijk thema voor Utrecht, waar we werken aan een stad waar mensen omzien naar elkaar en iedereen erbij hoort. Het aanpakken van eenzaamheid zit niet in het bedenken van grootse oplossingen maar het zit in het kleine gebaar: we kunnen allemaal wat vaker de tijd te nemen om een praatje te maken in de buurt of eens aanbellen bij de buurvrouw als je haar een paar dagen niet gezien hebt. Eenzaamheid raakt iedereen en is van ons allemaal. Daarom moeten we het samen aanpakken.”

Eenzaamheid

Eenzaamheid is zo oud als de mensheid, maar staat meer dan ooit in de belangstelling. Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. Actuele ontwikkelingen vergroten het risico dat mensen met eenzaamheid te maken krijgen: dubbele vergrijzing, afbouw van de verzorgingsstaat en hoge eisen aan de kwaliteit van leven. Daarnaast is steeds meer bekend over de negatieve gevolgen van eenzaamheid voor mens en samenleving. Daardoor neemt het gevoel van urgentie om eenzaamheid aan te pakken toe.

Lees de handreiking van Coalitie Erbij hier.

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.