BLOG Sylvia de Groot Heupner: De bieb bevordert integratie (en mag trots zijn!)

17 dec, 2021

De bibliotheek is een erg populaire plek voor veel nieuwkomers, zoals inburgeraars, laaggeletterden en arbeidsmigranten. Ze gaan er naartoe met hun taalmaatje om de taal te oefenen of bezoeken het taalcafé, gebruiken oefenmateriaal of gaan er aan de slag met programma’s van Oefenen.nl. Vaak nemen ze  hun kinderen mee. En dit alles zonder veel moeite: nieuwkomers vinden de bibliotheek vanzelf!

Je zou denken: een ideale situatie. Helaas is het tegenovergestelde waar. Geregeld spreek ik coördinatoren van taalhuizen en bibliotheken die vooral benoemen welke mensen ze nog níet bereiken, namelijk de NT1-ers: mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Ik snap hun zorgen. Maar ik vind het ook heel erg zonde. Wekelijks oefenen namelijk heel erg veel nieuwkomers hun Nederlands in de bibliotheek en ontmoeten mensen elkaar die elkaar anders nooit zouden treffen. Daarom hierbij 5 redenen waarom ik vind dat je als bibliotheek trots mag zijn op de aanwezigheid van al die NT2-ers in je gebouw:

  1. Taalcoaching bereikt diverse groepen nieuwkomers 

Nieuwkomers vinden hun weg naar de taalmaatjesprojecten, de taalcafés en conversatiegroepen. Oók de doorgaans moeilijker te bereiken groepen, zoals praktijkleerders: laaggeletterde nieuwkomers die in hun land van herkomst weinig tot geen onderwijs hebben gehad en in hun moedertaal niet goed kunnen lezen en schrijven. Of gezinsmigranten en arbeidsmigranten. Nagenoeg bij alle ruim 200 taalcoachorganisaties in het land zijn wachtlijsten voor nieuwkomers, ook bij de bibliotheken. Hoe dit komt? Vooral doordat nieuwkomers onderling goede verhalen over taalcoaching aan elkaar vertellen en elkaar informeren en zelfs meenemen naar bijvoorbeeld een taalcafé. 

  1. Ook de gezinnen van nieuwkomers worden bereikt 

Het bibliotheekaanbod voor volwassen nieuwkomers is een automatische  ingang om ook hun kinderen te bereiken. Bijvoorbeeld door de kinderen deel te laten nemen aan de VoorleesExpress en BoekStart. Deze kinderen zijn waarschijnlijk de NT1-ers van de toekomst, maar worden nu al op hele jonge leeftijd bereikt. Prachtige prentenboeken en bovenal het (voor)leesplezier worden geïntroduceerd bij ouders én hun kinderen. Met deze gezinsaanpak worden taalachterstanden voorkomen. Met als uiteindelijk doel om ervoor te zorgen dat laaggeletterdheid verdwijnt en alle kinderen een kansrijke toekomst te bieden.

  1. Openbare ontmoetingsplek 

De bibliotheek is een belangrijke, vaak heel centraal gelegen ontmoetingsplek waar je als nieuwkomer(s) en taalvrijwilliger(s) met elkaar kunt afspreken. Je kunt er zo binnenlopen, het is voor iedereen toegankelijk. Het is zelfs een van de laatste openbare plekken waar je gratis naar binnen kunt en waar er niets aan je verkocht wordt!  

  1. Materiaal en zelfstudie

In de bieb vind je allerlei oefenmaterialen voor tijdens taalcoaching, zoals SpreekTaal en Gezonde Taal. Je kunt er gebruikmaken van de computer en het biedt een rustige plek om te studeren. Als nieuwkomer kun je ook zelf oefenen met de taal, bijvoorbeeld met de programma’s van Oefenen.nl. Het Trefpunt Leermiddelen geeft een overzichtelijk beeld van al het beschikbare materiaal. 

  1. Informatiepunten digitale overheid

De bibliotheek helpt nieuwkomers in de ingewikkelde informatiesamenleving. Denk aan het doen van aangifte bij de Belastingdienst, een verhuizing doorgeven aan de gemeente of huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. De bibliotheek helpt hierbij via de informatiepunten digitale overheid.

Mis je iets? 

Ben ik nog een belangrijke reden voor trotse bibliotheken vergeten? Laat het mij vooral weten! sylvia@hetbegintmettaal.nl 

Gerelateerde berichten:

Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
Oproep aan het nieuwe kabinet
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.