Het verhaal van Marian

04 apr, 2023

Inmiddels heeft Het Begint met Taal een groot netwerk opgebouwd dat bestaat uit meer dan 200 aangesloten organisaties die allemaal hun eigen expertise en ervaring met zich meebrengen . Een groot netwerk maakt het eenvoudig en waardevol om je kennis en ervaringen te delen met andere mensen in het taalcoach-werkveld. Marian Dieteren, coördinator bij Taalontmoetingen in de Westelijke Mijnstreek, vertelt in dit artikel haar verhaal.


Wat doet jullie organisatie op het gebied van taalcoaching?

Marian Dieteren: “Bij onze organisatie worden er verschillende vormen van taalcoaching aangeboden: 1-op-1 taalcoaching (vanaf 18 jaar), taalcoaching in groepsverband voor volwassenen en taalcoaching voor kleine groepjes jongeren (tussen 14-16 jaar) op middelbare scholen. Onze organisatie focust zich op het oefenen van spreken, het uitbreiden van woordenschat en het helpen met huiswerk. Ook ondersteunen we anderstaligen met inburgeren in de ruimste zin van het woord. Het Begint met Taal draagt hierin bij door informatie over het werkveld en scholing van vrijwilligers te faciliteren, wat de reden is dat ik ben aangesloten.” 


In welke succesfactor(en) blinken jullie uit? En hoe komt dat?

“Onze organisatie excelleert in het persoonlijkheidsaspect. We hechten enorm veel waarde aan een goede klik tussen Nederlandstaligen en anderstaligen. Iets waar ik me volledig in herken. Ik vind het heel fijn als de klik tussen een Nederlandstalige en een deelnemer zo goed is, dat er hechte vriendschappen uit ontstaan.”


Hoe zorgen jullie ervoor dat deelnemers na afloop doorstromen en meer taalcontact krijgen?

“Onze coaches zorgen hiervoor door met ze op stap te gaan, zaken samen uit te zoeken en informatie te verstrekken.”


Hoe ben je coördinator geworden en wat motiveert je om taalcoaching in te zetten?

“Nadat ik meer informatie had gekregen over de organisatie heb ik me opgegeven. Ik vind het fijn om mensen te helpen zich in Nederland thuis te voelen. Ik geniet ervan als ik anderstaligen zie slagen voor hun examen of vervolgstudie.”

 


>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.