Help! 400 nieuwkomers hebben een kletsmaatje nodig!

16 jul, 2020

Taal oefenen verbindt en leidt tot meer wederzijds begrip. Dit blijkt uit het recente onderzoek van stichting Het Begint met Taal over het nieuwe, want online taalcoach-programma Kletsmaatjes. Meer dan 400 nieuwkomers staan op dit moment op de wachtlijst om online Nederlands te oefenen. Daarom roept de stichting 400 mensen op om deze zomer met een nieuwkomer te gaan kletsen, zodat zij de taal oefenen en meedoen.

Ook online taalcoaching effectief

Eind maart 2020 lanceerde Stichting Het Begint met Taal een nieuwe – want online – vorm van taalcoaching. Uit recent onderzoek over de effecten van dit online programma ‘Kletsmaatjes’ blijkt, dat bijna 80% van de nieuwkomers hun Nederlandse taal verbeteren, meer durven te praten en nieuwe contacten opdoen. In drie maanden tijd zijn meer dan 1.300 nieuwkomers en vrijwilligers gekoppeld. Met online taalcoaching worden meer nieuwe en vooral jongere nieuwkomers en vrijwilligers bereikt dan door ‘reguliere’ taalcoaching. Naast reguliere taalcoaching, is online taalcoaching een verrijkende methode om nieuwkomers op een laagdrempelige manier te bereiken.“Het is voor mij heel nuttig en gezellig om Nederlands te oefenen door gewoon te kletsen. We hebben het over onze culturen, gewoontes, waarden en normen.” (nieuwkomer)

 “Kletsmaatjes geeft mij voldoening en dat je een positief verschil kunt maken in het leven van een ander, een welkom gevoel geven. Bewust worden van de onbewuste vooroordelen die je toch soms kan hebben. Een opening naar een andere wereld die je niet kent.” (vrijwilliger)

Meer verbinding door (online) taalcoaching

De meerderheid (59%) van de nieuwkomers meldde zich aan voor Kletsmaatjes omdat ze door de corona maatregelen met niemand Nederlands spraken. Ook nu nog praat 64% alleen Nederlands met zijn of haar Kletsmaatje. Voor 6 op 10 vrijwilligers geldt dat hun Kletsmaatjes het enige contact met nieuwkomers is. Naast taaleffecten realiseert (online) taalcoaching dus ook meer verbinding in de samenleving.Nieuwkomers willen meedoen

Meer dan 600.000 nieuwkomers in Nederland staan door hun taalniveau langs de zijlijn van onze samenleving. Door taalcoaching beleidsmatig en financieel te verankeren aan taalles, zorgen we ervoor dat nieuwkomers zich de Nederlandse taal sneller en effectiever eigen maken en daardoor sneller en succesvoller kunnen meedoen op de arbeidsmarkt.

Het Begint met Taal

Stichting Het Begint met Taal is de expert op het gebied van taalcoaching. We vergroten de bekendheid en effectiviteit van taalcoaching met materiaal, advies en training. Als landelijk platform ondersteunen we 170 organisaties die taalcoaching bieden, verspreid over 400 locaties. Ook werken we samen met gemeenten, werkgevers en taalscholen. Samen zorgen we ervoor dat elke week opnieuw duizenden nieuwkomers en vrijwilligers met elkaar in gesprek gaan, samen de taal oefenen en elkaars cultuur ontdekken. Taalcoaching verbindt!

Gerelateerde berichten:

Stem jij op Kletsmaatjes?
Vacature Controller
BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.