Kletsmaatjes blijkt succesvol

26 jun, 2020

Taal en contact zijn onmisbaar om mee te kunnen doen in de samenleving. Kletsmaatjes blijkt succesvol als nieuwe – want online – vorm van taalcoaching zodat nieuwkomers meer taalvaardigheid en contacten krijgen. In de infographic lees je de onderzoeksresultaten die dit succes aantonen. 

Innovatie door corona

Eind maart 2020 lanceerde Stichting Het Begint met Taal het online taalcoachprogramma Kletsmaatjes. Doel: tijdens de corona-maatregelen nieuwkomers in contact brengen met taalvrijwilligers. Wekelijks oefenen nieuwkomers online de taal met een vrijwilliger, gewoon vanuit huis. Hierdoor verbeteren zij hun Nederlandse taal, durven zij meer te praten en doen ze nieuwe contacten op. Ook de vrijwilligers zijn enthousiast. Zij raden Kletsmaatjes graag aan bij anderen! 

Onderzoek na 3 maanden laat zien dat Kletsmaatjes als nieuwe vorm van taalcoaching effectief is. Nieuwe en jongere doelgroepen doen mee en zowel nieuwkomers als vrijwilligers vinden het een leerzame en verrijkende ervaring. Het Begint met Taal wil zich dan ook inzetten om, samen met haar landelijk netwerk, online taalcoaching te laten groeien – zodat nieuwkomers meer kans hebben op deelname aan onze samenleving.

Infographic resultaten onderzoek Kletsmaatjes

Factsheet Kletsmaatjes Stichting Het Begint met Taal

Kletsmaatjes blijkt succesvol

  1. Meer onderling contact: In korte tijd zijn al bijna 700 koppels gestart. De meerderheid (59%) van de nieuwkomers meldde zich aan voor Kletsmaatjes omdat ze door de Corona-maatregelen met niemand Nederlands spraken. Ook nu nog praat 64% alleen Nederlands met zijn of haar Kletsmaatje. Voor 6 op 10 vrijwilligers geldt dat hun Kletsmaatjes het enige contact met nieuwkomers is. Online taalcoaching draagt dus zeker bij aan meer onderling contact tussen (nieuwe) Nederlanders.
  2. Vooruitgang Nederlandse taal: Ook op taalgebied worden resultaten geboekt: Een grote meerderheid van de vrijwilligers (92%) vindt dat ‘hun’ nieuwkomer erg gemotiveerd is en dankzij de ontmoetingen zijn of haar Nederlandse taal verbetert (62%) en (veel) meer durft te praten (72%). Nieuwkomers vinden dit zelf ook: 79% spreekt beter en 78% durft meer te spreken. 
  3. Ondersteuning gewaardeerd: Zowel de vrijwilligers als de nieuwkomers waarderen ook de ondersteuning die ze tijdens het traject krijgen van de 18 (vrijwillige) coördinatoren, de e-learning en de webinars.
  4. Door met taalcoaching: Na Kletsmaatjes willen de meeste nieuwkomers (91%) door met taalcoaching, ‘normaal’ danwel online. Ook de meerderheid (60%) van alle vrijwilligers weet nu al dat zij sowieso door wil als taalcoach. Daarvan wil 1 op 3 het liefst online door.

Word ook Kletsmaatje

Wil je meer weten over online taalcoaching of zelf Kletsmaatje worden, bezoek dan de website van Het Begint met Taal.

Het Kletsmaatjesprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het OranjeFonds en Dioraphte.

Oranje Fonds logo

Oranje Fonds logo

Stichting Het Begint met Taal 

Stichting Het Begint met Taal is expert op het gebied van taalcoaching. We vergroten de bekendheid en effectiviteit van taalcoaching met materiaal, advies en training. Als landelijk platform ondersteunen we 170 organisaties die taalcoaching bieden, verspreid over 400 locaties. Ook werken we samen met gemeenten, werkgevers en taalscholen. Samen zorgen we ervoor dat elke week opnieuw duizenden nieuwkomers en vrijwilligers met elkaar in gesprek gaan, samen de taal oefenen en elkaars cultuur ontdekken. Taalcoaching vergroot je wereld!

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.