400 nieuwkomers wachten op een Kletsmaatje

10 jun, 2021

Met een succesvol jaar plus de mooie mijlpaal van 2.000 koppels achter ons, heeft Kletsmaatjes zijn bestaansrecht ruimschoots bewezen. Om mooie matches te kunnen blijven maken, hebben we dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De nood is hoog: op de wachtlijst staan maar liefst 400 nieuwkomers te trappelen om een uurtje per week online Nederlands te oefenen met een vrijwilliger.

Met Kletsmaatjes lanceerde Stichting Het Begint met Taal in maart 2020 een nieuwe, online vorm van taalcoaching. Wekelijks spreken vrijwilliger en nieuwkomer elkaar via online tools zoals Whatsapp of Skype. Samen oefenen ze de Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Dat is goed voor de taalontwikkeling, het zelfvertrouwen en netwerk van nieuwkomers én vrijwilligers. Eind maart 2021 vierde Kletsmaatjes zijn eenjarige bestaan met Koningin Máxima als eregast. 

(bericht gaat verder onder de video)

We maakten deze video over de verjaardag van Kletsmaatjes. En heb je al gezien wat Koningin Máxima over Kletsmaatjes zegt?

Gouden greep

Bastiaan Weldring, projectmanager Kletsmaatjes: “Het koppelen van nieuwkomers die de taal willen oefenen aan mensen die ‘iets’ voor ‘een ander’ willen doen bleek een gouden greep. Het feit dat het maar om een uurtje per week gaat en het ook nog eens flexibel en zelfstandig in te plannen is, spreekt een voor ons nieuwe doelgroep aan: jonge mensen. Daar zijn we ontzettend blij mee. Het zijn mensen die gewoon even videobellen vanuit het park en hun Kletsmaatje ook spreken tijdens vakantie op de camping of aan de rand van het zwembad. Op die manier worden Kletsmaatjes echt deelgenoot van elkaars leven en zijn er altijd vanzelf voldoende gespreksonderwerpen. De taal oefenen gaat zo echt vanzelf!”  

Vrijwilligers nodig

“Nu het fysieke leven weer opstart en we minder thuis werken, past wekelijks een uurtje digitaal contact nog beter in de agenda dan het afgelopen jaar, toen al het contact digitaal was. En dat komt mooi uit want de Kletsmaatjes-wachtlijst is ontzettend hard aangegroeid en is lang. Zo’n vierhonderd nieuwkomers staan te trappelen om aan de slag te gaan. We komen overduidelijk vrijwilligers tekort en dat terwijl het oefenen van de taal en het hebben van contact een keiharde voorwaarde is om mee te kunnen doen in onze samenleving.”

Instagram

Daarom gaat er een nieuwe wervingscampagne van start. Bastiaan: “We hopen via ons eigen netwerk en via sociale media de broodnodig nieuwe kandidaten te werven. Kletsmaatjes heeft sinds deze week ook een eigen Instagram-account: @kletsmaatjes. Wie interesse maar ook vragen heeft, kan dinsdag 22 juni aansluiten bij mijn webinar Vragenuurtje Kletsmaatjes. Ik geef dan een korte intro over Kletsmaatjes en zit klaar voor alle vragen die spelen.”

> Aanmelden voor de webinar van Bastiaan? Dat kan in onze agenda.

> Meer weten over Kletsmaatjes? Kijk op kletsmaatjes.nl

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.