Zoomen met Koningin Máxima tijdens verjaardag Kletsmaatjes

01 apr, 2021

Vrijwilligers, nieuwkomers, verschillende organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren, de pers én Hare Majesteit Koningin Máxima in hoogsteigen persoon: niet eerder had Het Begint met Taal zo’n bijzondere en koninklijke Zoom sessie! Vandaag vierden we het eenjarig bestaan van online taalcoachproject Kletsmaatjes en het 2.000ste koppel.

Tijdens het online feestje vertelden koppels over hun persoonlijke ervaringen en deelden coördinatoren hun verhalen. Het 2.000ste koppel – Ojay Brown en Evelien Zeeman – was aanwezig en daarnaast ook vrijwilliger Floris van Eck en zijn deelnemer Ab. “Ik ben nu drie jaar in Nederland en had moeite met het in contact komen met Nederlanders,” vertelt Ab. “De taal oefenen viel dus niet mee. Met Kletsmaatjes is dat een stuk makkelijker geworden.” Floris: “We hebben een goede relatie opgebouwd en ik kreeg net zelfs de uitnodiging om de Ramadan te komen vieren bij Ab!”

Werk aan de winkel

Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal tijdens het werkbezoek: “Mooi dat we dit soort verhalen vandaag mogen delen met Koningin Máxima. U kent ons al een tijdje en was ook van de partij tijdens het tienjarig bestaan van de stichting. We hebben al veel bereikt met Kletsmaatjes en daar ben ik heel trots op. Tegelijkertijd zult u tijdens dit werkbezoek ook gaan horen dat er nog veel te doen is; de wachtlijst met nieuwkomers is lang.”

Woorden hebben

Koningin Máxima weet uit eigen ervaring dat ‘woorden hebben’ belangrijk is als je in een nieuw land komt. Ze is dan ook erg enthousiast over het succes van Kletsmaatjes en stelde de aanwezigen van de sessie veel vragen. Van de coördinatoren wilde ze bijvoorbeeld graag weten of het lastig is om de juiste match te maken tussen vrijwilliger en nieuwkomer. Zilda Evora Soares antwoordde: “We kijken goed naar ieders interesses zodat we mensen met gedeelde raakvlakken aan elkaar koppelen.” Coördinator Wytske Bierens de Haan vult aan: “Soms lukt het niet om snel een goede match te maken die aan alle wensen voldoet maar na overleg met andere coördinatoren komen we er altijd uit.” Op deze manier maakten zo’n 50 coördinatoren het afgelopen jaar 2.000 matches en vormden ze de drijvende kracht achter Kletsmaatjes.

Digivaardige vrijwilligers

Koningin Máxima luisterde met grote interesse hoe organisaties die al langer fysieke taalcoaching organiseerden uitlegden waarom zij Kletsmaatjes omarmd hebben. Voor onder meer Humanitas Breda en Bibliotheek Aan Zet biedt Kletsmaatjes Lokaal de mogelijkheid om online koppels in hun eigen regio te vormen. De koningin benadrukte dat het bieden van digitale taalcoaching voor dit soort organisaties ook een manier is om de wat oudere vrijwilligers te helpen digi-vaardiger te worden. Het mes snijdt hier wat de koningin betreft dus aan twee kanten. Kletsmaatjes is bovendien een slimme instap tool voor organisaties om taalcoaching onder de aandacht te brengen van nieuwe doelgroepen. 

Zakelijk kletsen

Kletsmaatjes veroverde in zijn eerste jaar ook de zakelijke markt. Onder meer Tony Chocolonely en Emma Handson BV stelden hun medewerkers in de gelegenheid tijdens werktijd te kletsen met nieuwkomers. Franka van Dommelen van Emma Handson: “Kletsmaatjes sluit naadloos aan bij onze dienstverlening; het heeft te maken met goed luisteren en helder communiceren. De eerste zes collega’s hebben nu een traject afgerond en een deel hiervan heeft nog altijd contact met de nieuwkomer.” Een belangrijk aspect, vindt Koningin Máxima, want om de taal echt onder de knie te krijgen, moet je ‘m blíjven gebruiken. Als je dat niet doet, verlies je de taal weer. 

Over Kletsmaatjes

Kletsmaatjes is ontstaan toen Corona ervoor zorgde dat onderling contact een uitdaging werd. Online taalcoaching biedt nieuwkomers de kans de Nederlandse taal te oefenen en draagt bij aan het voorkomen van sociaal isolement. Bij Kletsmaatjes worden nieuwkomers en vrijwilligers aan elkaar gekoppeld. Eén of meerdere keren per week hebben ze contact via online tools. Samen oefenen ze in 26 weken de Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Dat is goed voor taalontwikkeling en zelfvertrouwen en vergroot het sociale netwerk van nieuwkomers én vrijwilligers, blijkt uit onderzoek. 

Onze ambities

Op naar jaar twee. De wachtlijst is goed gevuld; coördinatoren zijn hard nodig. Ook willen we graag nog meer samenwerkingen aangaan met het bedrijfsleven. Meedoen? Kijk op www.kletsmaatjes.nl voor meer informatie of mail naar kletsmaatjes@hetbegintmettaal.nl.

Aandacht van de media

Het werkbezoek kreeg veel aandacht van de media:

Met dank aan

Kletsmaatjes wordt mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van:

Logo-Oranje-Fonds

Fotografie: Rick Mandoeng Fotografie

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.