Download de whitepaper ‘Taal oefenen op het werk’

13 mrt, 2024

‘Hee, hoe was je weekend?’ Een mooie, verbindende vraag tussen collega’s op maandagochtend. Maar wat als je de Nederlandse taal niet voldoende spreekt en de (bedrijfs)cultuur niet kent? Voel je je dan wel thuis op de werkvloer? In de nieuwe whitepaper 'Taal oefenen op het werk' deelt Het Begint met Taal informatie en inspiratie voor coördinatoren, vrijwilligers en organisaties die zich inzetten voor nieuwkomers op de werkvloer. 

Op de huidige arbeidsmarkt, waarbinnen nieuwkomers - zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten - een steeds grotere plek beslaan, is het spreken van de Nederlandse taal onmisbaar. Nieuwkomers hebben contact en kennis over de werkcultuur nodig om zich thuis te voelen, contact te hebben met hun collega’s en hun werk goed te kunnen uitvoeren. 

Inzichten en kennis

Taalcoaching op de werkvloer is daar een prachtig middel voor. Dit thema was dan ook de rode draad van ons vijftienjarig jubileum, dat we eind 2023 vierden met een Landelijke Dag in Rotterdam.  De inzichten en kennis die tijdens deze dag werd gedeeld, hebben we gebundeld in de whitepaper 'Taal oefenen op het werk' die nu gratis beschikbaar is. In de whitepaper onder meer aandacht voor de wetenschappelijke onderbouwing van de combinatie van taalles en taalcoaching, met een bijdrage van Elwine Halewijn van ITTA/UVA.  Ook wordt het nieuwe programma 'Taalbuddy's op het werk' van Het Begint met Taal toegelicht. 

Ikea Utrecht

Aan de hand van het praktijkverhaal van Ikea Utrecht, waar tientallen medewerkers elke week met elkaar de Nederlandse taal oefenen, wordt tastbaar hoe effectief kletsen op de werkvloer is. In de whitepaper komen verder ook Drs. Annemarie Nuwenhoud aan het woord, Afdelingshoofd VU-NT2 Nederlands als tweede taal,  Yordi Lassooy-Tekle van Migration Inc. en Abdelkader Benali. 

  • Download de whitepaper en laat je inspireren! 
  • Meer weten over het programma Taalbuddy's op het werk? Klik hier
  • De whitepaper is tot stand gekomen tijdens de Landelijke Dag van Het Begint met Taal in Rotterdam, waar Koningin Máxima het nieuwe programma Taalbuddy's op het werk lanceerde. 

 

Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.