Koningin Máxima lanceert ‘Taalbuddy’s op het werk’ tijdens verjaardagsfeest Het Begint met Taal 

29 nov, 2023

Op 28 november 2023 heeft Koningin Máxima het nieuwe programma 'Taalbuddy's op het werk' gelanceerd. De koningin deed dat tijdens ons 15-jarig jubileumsfeest. We vierden dat we als Het Begint met Taal-netwerk al vijftien jaar nieuwkomers - zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten - verbinden aan taalvrijwilligers, zodat zij de Nederlandse taal oefenen en sneller mee kunnen doen.  

Foto's: Rick Mandoeng

Koningin Máxima woonde het eerste deel van de Landelijke Dag van Het Begint met Taal in de bibliotheek van Rotterdam bij. Ze zag hoe dagvoorzitter Leila Prnjavorac de zaal - die vol zat met coördinatoren en samenwerkingspartners van Het Begint met Taal - samen met directeur Sylvia de Groot Heupner en ambassadeur en auteur Abdelkader Benali meenam naar de tijd dat de stichting werd opgericht. Ook was de koningin getuige van een presentatie van Elwine Halewijn van ITTA, vol wetenschappelijke inzichten over het belang van taalcoaching op de werkvloer. Daarna vertelden medewerkers van IKEA Utrecht hoe zij, begeleid door taalcoachorganisatie Taal Doet Meer, dit al in praktijk brengen - zoals ook te zien is in de nieuwe promotiefilm

Woorden van de koningin

Het grote moment was voor Koningin Máxima zelf, toen zij het logo van het nieuwe programma 'Taalbuddy's op het werk' lanceerde. Hiermee gaf de koningin het startsein voor werkgevers om zich aan te sluiten bij de trend die onder meer IKEA en SmurfitKappa al hebben ingezet: anderstaligen op de werkvloer in hun kracht zetten door ze de taal te laten oefenen met Nederlandstalige collega's of externe taalbuddy's. De koningin nam uitgebreid de tijd om haar dank uit te spreken aan de vele vrijwilligers en coördinatoren die zich al jaren inzetten voor taalontmoetingen met nieuwkomers. Ze benadrukte daarbij het belang van taalbeheersing en contact om mee te kunnen doen en jezelf te zijn: "je bestaat als persoon door de ander". 

Vliegende start

“Wat een eer dat we Koningin Máxima voor maar liefst de derde keer mochten verwelkomen," reageerde Sylvia de Groot Heupner na het evenement. "Ook al is de koningin al geruime tijd in Nederland, ze blijft altijd een belangrijke inspiratiebron voor nieuwkomers die de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen. Het was ook duidelijk dat de koningin het belang inziet van taalcoaching op de werkvloer. Heel mooi dat ze ons nieuwe programma 'Taalbuddy's op het werk' op deze manier een vliegende start heeft gegeven!" 

In gesprek

Vervolgens ging Koningin Máxima informeel in gesprek met verschillende ervaringsdeskundigen, coördinatoren, Kletsmaatjes-deelnemers en natuurlijk het IKEA-team. Na het vertrek van de koningin zetten de gasten van de Landelijke Dag de viering voort met workshops over onder meer de nieuwe website voor nieuwkomers, culturele sensitiviteit en de ideale combinatie van taalles en taalcoaching. Tussendoor praatten ze met elkaar bij tijdens de door Bibliotheek Rotterdam goed verzorgde lunch. De feestelijke dag werd afgesloten met een enthousiaste terugblik op de dag door Abdelkader Benali, waarover nagepraat werd tijdens een borrel. 

Programma voor werkgevers

Met de lancering van 'Taalbuddy's op het werk' is het bewezen effectieve aanbod van Het Begint met Taal nu verder uitgebreid met een programma voor werkgevers. De Groot Heupner: “Het aantal nieuwkomers, zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten, dat behoefte heeft aan een taalbuddy op de werkvloer groeit. Net als de groep nieuwkomers die de arbeidsmarkt opgaat op zoek naar werk. Met ons fantastische netwerk kunnen we deze doelgroep absoluut helpen om zich thuis te voelen en écht mee te gaan doen in onze samenleving.” 

Meer weten over 'Taalbuddy's op het werk'? Klik hierGerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.