Vrijwilligers werven en selecteren – Regiobijeenkomst coördinatoren Leeuwarden

17 mei, 2022

De eerste drie (fysieke!) regiobijeenkomsten voor coördinatoren dit jaar zijn alweer geweest. Na Utrecht en Rotterdam was op dinsdag 10 mei jl. Leeuwarden aan de beurt. Hoe werf je vrijwilligers? Wat zijn de vindplekken van vrijwilligers? En waarop selecteer je je vrijwilligers? Deze vragen stonden centraal en werden beantwoord in dbieb in Leeuwarden.

Aan de slag

Na een gezamenlijke lunch begon de bijeenkomst met spreker Sylvia de Groot Heupner van Stichting Het Begint met Taal. Hiernaast waren er zeven coördinatoren aanwezig van verschillende organisaties waaronder Kleurrijk Fryslân, Code Hans, Scala Welzijn en de bibliotheken Drachten en Zuidoost-Friesland. Het doel van deze regiobijeenkomst was het opdoen van nieuwe kennis, deze nieuwe kennis aanvullen en delen met elkaar, en elkaar inspireren over het onderwerp vrijwilligersmanagement.


Werven & Selecteren

Allereerst werd het onderwerp vrijwilligersmanagement uitvoerig besproken en werden er onderling tips en ideeën uitgewisseld door middel van de vragen ‘‘Hoe werf je vrijwilligers?’’, ‘‘Wat zijn de vindplaatsen van vrijwilligers?’’ en ‘‘Waarop selecteer je je vrijwilligers?’’. Tijdens de nabespreking hiervan bleek al snel dat er, naast overeenkomsten, ook verschillen waren in de werving en selectie van de vrijwilligers van de verschillende organisaties. Het werven via bestaande en alumni-deelnemers is vaak nog onderbenut maar kan enorm van waarde zijn voor een organisatie. Daarnaast werd er gesproken over het selecteren van de vrijwilligers; ‘‘Wordt er gebruikgemaakt van een kennismakingsgesprek?’’, ‘‘Wordt een vrijwilliger geselecteerd op basis van bepaalde eigenschappen?’’. Het grote verschil in de selectieprocedure van vrijwilligers bleek te zitten in de tijd die een organisatie heeft voor dit proces. Een noodopvang voor nieuwkomers heeft logischerwijs minder tijd hiervoor, aangezien er acuut taalcoaching nodig is voor honderden mensen tegelijkertijd.


Begeleiden, Boeien & Binden

Tot slot werden de onderwerpen begeleiden, boeien en binden groepsgewijs besproken. Op deze gebieden speelt de coördinator een essentiële rol. Iedereen is op een eigen wijze bezig, er is niet één goede manier, maar het is aan de coördinator om de kwaliteit van de taalcoaching te bewaken. Ook is het binden van de vrijwilligers een belangrijke taak. Activiteiten organiseren, waardering uitspreken en de eerlijke mening van de vrijwilligers vragen zijn dingen waardoor de verbondenheid tussen vrijwilliger en organisatie kan verbeteren. Alle zeven coördinatoren waren enthousiast over de gesprekken die gevoerd zijn en de ervaringen en contactgegevens die onderling zijn uitgewisseld. Ze kijken terug op een leerzame middag.


Enthousiast?

Ben jij nou ook enthousiast geworden en wil je jouw ervaringen delen met andere coördinatoren in jouw regio? De eerstvolgende regiobijeenkomsten voor coördinatoren zijn in Breda (30-05), Zwolle (20-06), Roermond (12-07), Haarlem (08-09) en Nijmegen (27-09). In de agenda op onze site staat altijd de actuele informatie over de regiobijeenkomsten. Tevens kun je je aanmelden via het aanmeldformulier op de website; je kunt dan ook aangeven of je wilt deelnemen aan de lunch. Hopelijk zien we je daar!


Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.