In het NT2-onderwijs is er veel aandacht voor buitenschools leren: de taal leer je immers niet alleen in het klaslokaal. Als NT2-docent ben je voor cursisten een belangrijke schakel. Het Begint met Taal gelooft in de combinatie van formeel onderwijs en het oefenen in de praktijk met taalvrijwilligers. Ben jij een NT2-docent en wil jij deze combinatie stimuleren? We gaan graag met met jou in gesprek.

Wil jij als NT2-docent ‘iets’ gaan doen met taalcoaching? Hieronder geven we je een aantal tips.

Verwijs je cursisten naar een taalcoachorganisatie

Zijn je cursisten enthousiast over taalcoaching? Verwijs ze door naar een taalcoachorganisatie bij jou in de buurt. Er zijn zo’n 165 taalvrijwilligersorganisaties op 386 locaties aangesloten bij Het Begint met Taal. Onze partners hebben allemaal toegang tot goed oefenmateriaal (zoals SpreekTaal, Gezonde Taal en Taal in de Praktijk), trainingen en webinars verzorgd door professionals. 

Werk samen met een taalcoachorganisatie

Wil je als NT2-docent meer doen dan alleen het doorverwijzen van je cursisten? Maak dan samenwerkingsafspraken met een taalvrijwilligersorganisatie. Je kunt bijvoorbeeld binnen- en buitenschools leren op elkaar afstemmen. Of je kunt samen een project uitvoeren rondom taal en werk of ouderbetrokkenheid. 

Vertel over het belang van taalcoaching in de les

Jij als NT2-docent weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je cursisten vlieguren maken. Juist veel praten met Nederlandstaligen zodat de taal uit de les tot leven komt. Vertel daarom in de les over taalcoaching, waarom het nuttig is en wat ze ervan kunnen verwachten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onderstaand filmpje. Ook heel leuk: nodig een taalcoach, taalkoppel of een coördinator van een taalcoachorganisatie uit in je les. Of ga eens samen als klas naar een taalcafé.

Sluit je aan als taalschool

Je kunt als NT2-docent ook zelf aan de slag met taalcoaching. Sluit je dan als taalschool aan bij Het Begint met Taal. Je werft en begeleidt zelf de taalcoaches voor jouw cursisten. Zo houd je de lijntjes het allerkortst! Het Begint met Taal heeft een speciaal aanbod voor taalscholen. Als je je aansluit kunnen jouw taalcoaches gebruik maken van onze vrijwilligersproducten, zoals trainingen en webinars, e-learning en e-coaching. Jullie coördinator kan bovendien gebruik maken van onze Tool voor Taalcoaching, een unieke online tool om het organiseren, begeleiden en monitoren van taalcoaching makkelijker te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vraag ons om advies

We adviseren je graag over de effectieve inzet van taalcoaching voor jouw cursisten. Bijvoorbeeld over deze vragen:

  • Hoe zorg ik dat het behapbaar blijft voor mij als NT2-docent?
  • Wat zijn voorbeelden van goede samenwerkingsprojecten?
  • Hoe zorg ik dat vrijwilligers de juiste dingen op de juiste manier oefenen met mijn cursisten?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de gemeente investeert in deze samenwerking?

We gaan graag met jou in gesprek! Neem contact met ons op.

Meer weten?

  • “De combi van formeel en informeel taalleren lijkt de meest efficiënte manier om zo goed en zo snel mogelijk in te burgeren. Ik hoop dat de minister dat goed zijn oren heeft geknoopt.” Dit zijn de woorden van Prof. dr. Folkert Kuiken (bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal aan de UvA) in een artikel dat hij schreef voor Tijdschrift Les. Lees het volledige artikel hier.
  • Ook in tijdschrift Les verscheen een artikel over het belang van samenwerking tussen NT2-docenten en taalcoaches. Je leest het artikel (inclusief handige tips waar je meteen aan de slag kunt!) hier.
  • Uitgeverij Van Dale sprak met Esra van den Aker, projectleider Het Begint met Taal, over het belang van de samenwerking tussen taalscholen en taalcoachorganisaties. In dit interview lees je onze visie op de samenwerking.
  • Tijdens de BVNT2-conferentie gaven wij een workshop met als titel ‘Hoe kan ik als docent effectief samenwerken met taalvrijwilligers?’. Je kunt de presentatie hier downloaden.
  • In Vakwerk, de informatieve bundel van de BVNT2 voor NT2-docenten, geeft Sylvia de Groot Heupner, directeur Het Begint met Taal haar visie en praktische tips over samenwerking tussen formeel taalonderwijs en taalcoaches. Lees hier het volledige artikel: Taal verbindt ons allemaal.
Neem contact met ons op