‘Toedeledokie’, ‘je moet verder kijken dan je neus lang is’, en ‘ik heb er geen kaas van gegeten’, zomaar wat uitdrukkingen die langskomen in het gesprek met Mohamad Hammoud (27, gevlucht uit Syrië). Na 3,5 jaar in Nederland spreekt hij de taal al verrassend goed. “Mijn geheim? Blijven oefenen, veel vragen naar de betekenis van woorden en uitdrukkingen en zeggen dat je graag gecorrigeerd wilt worden.”

Mohamad vluchtte voor de oorlog in Syrië en kwam via Deventer en Rosmalen in Klundert terecht. Zijn eerste opvangadres was bij een ouder Nederlands echtpaar dat altijd in het onderwijs had gewerkt. Zij werden Mohamads ‘oom en tante’ en Mohamad is hen nog altijd heel dankbaar voor alle geboden hulp. Hulp kwam er ook van Dennis Gooskens (35), de begeleider van Mohamad in het Taal & Toekomsttraject. Dit is een taalcoachprogramma voor jonge nieuwkomers die hun kansen op een baan, stage of opleiding willen vergroten. Een half jaar lang gaan de jongeren aan de slag met hun toekomstdromen. Samen met de begeleider ontdekken ze bijvoorbeeld wat hun kwaliteiten zijn. Ze gaan op zoek naar informatie op internet en breiden zo ook hun woordenschat uit. Mohamad: “Ik ben heel blij met Dennis. Hij werkt vanuit zijn hart en doet heel erg zijn best voor mij. Door hem is mijn netwerk vergroot. En hij houdt me ook scherp als het om moeizaam contact met instanties gaat. ‘Niet meer aan denken, Mohamad’, zegt hij dan. We gaan dit oplossen. Hij geeft mij praktische tips om met dit soort situaties om te gaan. En mijn Nederlands is ook stukken beter geworden.”

Hechte familieband

Dennis: “Ik vind andere culturen interessant. Ik heb veel gereisd en werk dagelijks met expats. Hoe leven anderen? Hoe kijken ze naar bepaalde zaken? Generaliseren vind ik vreselijk. Mohamad heeft bijvoorbeeld een hele hechte band met zijn familie. Die zal altijd op de eerste plaats komen. Dat heb ik door hem ook wat meer toegepast in mijn leven. Zelf wilde ik al langer wat meer coachend bezig zijn in mijn werk. Het Taal & Toekomsttraject vond ik een uitgelezen kans om dat in de praktijk te oefenen. En ik heb er met Mohamad gewoon een vriend bij. Hoewel het traject officieel is afgelopen, zien we elkaar nog eenmaal per week.”

Bijspijkeren

Dennis: “Eerst hebben we tijd besteed aan het ontdekken wat Mohamad leuk vindt én goed kan. Zijn passie bevindt zich op het snijvlak van tuinbouw, veeteelt en handel. Agribusiness zou je kunnen zeggen. Mohamad heeft vervolgens vrijwilligerswerk gedaan bij Staatbosbeheer, Boerschappen en Green Revolution om zo ervaring op te doen. Zijn Nederlands werd hierdoor trouwens nóg beter. Niet veel vrijwilligers spreken namelijk Engels.”
Mohamad: ‘In Syrië heb ik een driejarige opleiding diplomatieke betrekkingen afgerond. Maar ik heb ook altijd op de boerderij van mijn ouders gewerkt. Buiten voel ik mij rustig. Ik houd van buiten zijn, tussen het groen. Ik ben zelfs een poosje schaapherder geweest.”
Dennis: “Een opleiding aan de Hogere Agrarische School, Agrifood met veel bedrijfskundige vakken, bleek voor Mohamad de beste keuze. Maar toen we samen zijn CV gingen opstellen kwam ik erachter dat zijn wiskunde- en computerkennis nog wel wat bijgespijkerd mochten worden. De rest was prima op peil. Hij gaat nu een pre-bachelorjaar volgen waarin Mohamad klaargestoomd wordt voor de HBO-opleiding.”

Opleiding vinden

Dennis: ‘Mohamad is heel pro-actief. Hij is de ideale kandidaat om mee samen te werken. Wat dat betreft had ik het niet beter kunnen treffen. Ik hoefde niet alles voor te kauwen; hij ging vaak zelf op zoek naar informatie of klom in de pen.”
Mohamad: “Ik had een fantastische (taal)coach. Hij kwam al in het eerste gesprek tot de kern. Je taal is goed, we richten ons daarom op het vinden van een opleiding, zei Dennis. Soms kwam zijn netwerk goed van pas, maar niet altijd. Dennis heeft ook zelf heel veel voor mij moeten uitzoeken.”

Meer verhalen

Dit verhaal is geschreven door Anja Boerema in 2019. De foto is gemaakt door Robert van Walsem.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.