Het werven van taalvrijwilligers – wat zijn de trends?

07 aug, 2023

Houd jij je als coördinator bezig met het werven van taalvrijwilligers? Dan is het belangrijk om te weten wat taalvrijwilligers zoeken in vrijwilligerswerk en daarop in te spelen. Wij zetten, aan de hand van het E-book Trends Vrijwillige Inzet van NLvoorElkaar,  een aantal trends en tips voor het werven van taalvrijwilligers voor je op een rijtje! 

Trends vrijwilligerswerk 

In de media wordt gesproken over een tekort aan vrijwilligers en een krapte op de arbeidsmarkt. Toch heeft niet iedere organisatie hier last van. “Nederland heeft een enorme infrastructuur voor vrijwilligerswerk. Met bijna de helft van Nederland die als vrijwilliger actief is, is er geen sprake van een tekort maar een moordende concurrentie.” Aldus prof. dr. Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wel vraagt dit van organisaties om mee te bewegen met de wensen van de vrijwilliger. 


Hieronder vind je een aantal trends relevant voor taalcoachorganisaties: 

  • “Duurzaamheid” en “persoonlijk karma”
    De motieven voor vrijwilligerswerk blijven volgens Meijs constant: “Eigen normen en waarden, om anderen geven en zelfontwikkeling. Alleen de manier waarop de vrijwilliger het werk omschrijft, verandert. Eerder was dit met name ‘je inzetten voor de medemens’ en ‘ik wil mensen helpen’. Nu praten jongeren weer meer in termen van bijdragen aan duurzaamheid en persoonlijk karma”.
  • Eenmalig vrijwilligerswerk
    Onder meer ‘challenges’, waar je eenmalig aan deelneemt, lijken veel belangstelling te wekken van potentiële vrijwilligers. Bij taalcoaching zou je een instapactiviteit kunnen organiseren. (Sluit eenmalig aan in een taalcafé of word kletsmaatje voor één dag)  Zo bereik je potentiële taalvrijwilligers eerst op een laagdrempelige manier. 
  • Vrijwilligers hechten sterk aan flexibiliteit
    Tegenwoordig passen vrijwilligers zich minder snel aan de agenda van de organisatie aan, maar dient een organisatie zich op vrijwilligers af te stemmen. Moet in een taalcoachtraject bijvoorbeeld elke week dezelfde taalvrijwilliger actief zijn  (vereist meer structurele betrokkenheid) of zou een groep vrijwilligers elke week onderling kunnen rouleren? 

Voorbeelden in praktijk

De bovenstaande trends kunnen goed aansluiten bij vrijwilligerswerk als taalcoach. Zo bereikte Taalcoaching Capelle dit jaar een nieuwe mijlpaal met 150 actieve taalvrijwilligers. 

“Ons type vrijwilligerswerk geeft ontzettend veel voldoening, onze taalcoaches hebben een grote mate van vrijheid om hun lessen zelf in te richten, en het tijdsbeslag is relatief beperkt;  je stemt zelf met je leerling af wanneer je elkaar ziet, dus je houdt rekening met elkaars agenda”. Aldus Monique de Laat, bestuurslid verantwoordelijk voor de werving van vrijwilligers en van taalvragers bij Taalcoaching Capelle.

De behoefte aan flexibiliteit zien we ook terug in het taalcoachprogramma Kletsmaatjes. Er wordt van taalvrijwilligers gevraagd om één keer per week af te spreken, maar waar en wanneer bepalen de kletsmaatjes zelf. Kletsmaatje Anneloes vertelt: “Het is maar één uurtje kletsen in de week. En het is heel flexibel (zolang je maar duidelijke afspraken maakt), laagdrempelig en het voelt vrij.”


5 Wervingstips

Nu je meer weet over de laatste trends, kun je gaan kijken naar je manier van werven: 

  1. Stel in een vrijwilligersvacature niet te veel (geen) eisen, maar speel in op wat vrijwilligers aantrekt. Bijvoorbeeld: impact, ontwikkelingskansen en sfeer. 
  2. Varieer in beeld, grootte en boodschap per wervingskanaal. Op Instagram plaats je korte teksten en vooral beeld, in een lokaal krantenartikel staat juist de tekst centraal.
  3. Houd je boodschap kort. De aandachtsspanne van een gemiddeld mens blijkt tegenwoordig acht seconden. 
  4. Werk op sociale media samen met je vrijwilligers, ambassadeurs en partners. Deel en like elkaar, zet samen een campagne op. 
  5. ‘Via via’ werkt nog steeds: activeer je netwerk want mond-tot-mond-reclame blijft zeer effectief.


Wil je meer weten?

  • Download het E-book Trends Vrijwillige Inzet van NLvoorElkaar. 
  • 20 wervingstips van Vrijwilligers aanZet.
  • Download de handreiking Werven op Waarden van Het Begint met Taal (te downloaden op het extranet voor coördinatoren (besloten pagina op de website) onder het kopje Materiaal) 

Gerelateerde berichten:

BLOG: Resultaat in kaart brengen
De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.