NT2-docenten krijgen tips tijdens taalcoach-workshop

24 mei, 2019

Hoe kunnen NT2-docenten effectief samenwerken met taalvrijwilligers? Sylvia de Groot Heupner en Esra van den Aker van Het Begint met Taal gaven antwoord op deze vraag tijdens een workshop op de BVNT2-conferentie op 18 mei in Utrecht. Zo’n 25 docenten gingen naar huis met praktische tips op zak.

Sylvia opende de workshop met het delen van de visie van Het Begint met Taal: “Wij vinden dat anderstaligen sneller en beter Nederlands leren als docent en taalcoach goed samenwerken. Anderstaligen leren op school Nederlands van een professionele, gekwalificeerde NT2-docent. Een taalcoach speelt een belangrijke aanvullende rol. Hij of zij werkt aan de taalvraag van de deelnemer, focust op spreken en luisteren, werkt met speciaal taalcoachmateriaal en gaat er samen met de anderstalige op uit.”

Meerwaarde voor iedereen

Tijdens de workshop bleek dit idee gesteund te worden door de aanwezige NT2-docenten. Zij gaven aan de meerwaarde van taalcoaching en samenwerking te zien voor de anderstalige, de taalcoach én voor hun eigen werk. Door taalcoaching leert de anderstalige de taal sneller en beter. De docent merkt dat zijn lesstof beter blijft hangen en dat de cursist gemotiveerder is. Door samenwerking is de taalcoach beter op de hoogte van wat zijn maatje doet in de klas en kan dit meenemen in zijn ontmoetingen.

Best practices

Er werden best practices gedeeld van vier bij Het Begint met Taal aangesloten projecten waarin NT2-docent en taalcoach samenwerken: Taalhuis Krimpenerwaard , Taal aan Zee, Huis der Taal en Taalhuis Apeldoorn. Sylvia en Esra maakten daarnaast dankbaar gebruik van de resultaten van de enquête onder taalcoachorganisaties (maart 2019) over samenwerking. Hieruit noemden ze succesfactoren en verbeterpunten bij samenwerking.

De NT2-docenten gingen na de workshop naar huis met een aantal praktische tips over wat ze zelf kunnen doen om samenwerking met taalcoaches te bevorderen. Een taalcoach in de klas uitnodigen bijvoorbeeld, of samen met cursisten een taalcafé bezoeken. De aanwezigen werden ook opgeroepen taalcoaching op de agenda van hun organisatie te zetten en zich te verdiepen in financieringsmogelijkheden. 

Meer weten?

Het is niet voor het eerst dat Het Begint met Taal actief bezig is met de samenwerking tussen NT2-docent en taalcoach. Recent sprak uitgeverij Van Dale met Esra over het belang van de samenwerking tussen taalscholen en taalcoachorganisaties. Het interview lees je hier

Kijk ook eens hier voor meer informatie over de samenwerking tussen docent en taalcoach. Hier kun je ook de presentatie van de workshop downloaden.

Wil je als taalcoachorganisatie meer weten over de samenwerking met taalscholen? Of wil je meer weten over een van de genoemde best practices? Neem dan contact op met Esra van den Aker, esra@hetbegintmettaal.nl, 06-24395236.

Gerelateerde berichten:

Stem jij op Kletsmaatjes?
Vacature Controller
BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.