Koninklijk Huis blikt terug op jubileum Het Begint met Taal

26 mrt, 2019

In het Jaaroverzicht 2018 van het Koninklijk Huis staat een overzicht van de publieke optredens, werkbezoeken in binnen- en buitenland en andere werkzaamheden van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en andere leden van het Koninklijk Huis. Dit kun je lezen bij 27 maart 2018:

27 maart: Taal maakt je wereld groter

Overal in Nederland zetten enthousiaste vrijwilligers zich in om nieuwkomers te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Vaak doen zij dat vanuit een lokale vrijwilligersorganisatie. In 2008 vatten vier vrijwilligersorganisaties het plan op om een landelijk netwerk te vormen, zodat vrijwilligers nog beter kunnen worden ondersteund. Succesvolle initiatieven kunnen zo sneller worden verbreed en lesmaterialen en praktijkervaringen kunnen gemakkelijker worden gedeeld.

Koningin Máxima

Op 27 maart vierde stichting Het Begint met Taal (met inmiddels 160 lokale organisaties) haar tienjarig jubileum in Amersfoort. Hare Majesteit Koningin Máxima was erbij en kreeg een jubileumboek overhandigd door taalvrijwilliger Henk Mezach en deelnemer Moayad Rasoul namens de duizenden ‘taalkoppels’ in Nederland. Voorzitter Nel Buis van Het Begint met Taal beklemtoonde het belang van investeringen in taalcoaching. Er staan nog veel anderstaligen op de wachtlijst die graag op weg geholpen willen worden met het leren van de Nederlandse taal.

Schrijver Abdelkader Benali is ambassadeur van Het Begint met Taal. Volgens hem is taalcoaching ook verankerd in kleine, dagelijkse contacten: “Wij geven de taal door aan nieuwkomers, op straat, in bibliotheken, bij de slager en de bakker. Ook met een kletspraatje en een babbeltje kunnen wij hun Nederlandse taal verrijken.” Filmmaker Nafiss Nia toonde tijdens de conferentie een gefilmd eerbetoon aan haar lerares Nederlands die haar wereld zoveel groter had gemaakt: “De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld. Daar geloof ik heel erg in.”

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.