Gezonde Taal! wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016

06 dec, 2016

Op de nationale zorgvernieuwingsdag werd bekendgemaakt dat Taal doet meerBibliotheek UtrechtLadyfit en Het Begint met Taal, de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016 hebben gewonnen! Uit 161 inzendingen is het gezamenlijke project Gezonde Taal! als winnaar gekozen. Met de prijs van 75.000 euro kan het project landelijk uitgerold worden.

De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds. ZonMw en VSBfonds hebben in 2016 organisaties opgeroepen met vernieuwende ideeën te komen voor de zorg voor welzijn van migrantenouderen. Dat leverde 161 ideeën op. 66 kansrijke ideeën kregen de gelegenheid om hun idee te verscherpen. Een vakjury koos de finalisten. De bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen de winnaar: Gezonde Taal!

Gezonde Taal!

Voor het project krijgen oudere migranten taalles van vrijwillige taalcoaches. In die taallessen worden lesbrieven gebruikt die onderwerpen als gezonde voeding en een bezoek aan de huisarts behandelen. De migrantenouderen helpen mee aan het maken van nieuwe lesbrieven. Op deze manier worden vrijwillige taallessen ingezet om taal- en gezondheidsachterstanden te verkleinen. Oudere migranten hebben door hun taalachterstand vaak moeite om informatie te begrijpen die voor hun gezondheid belangrijk is. Taallessen over gezondheid hebben daarom een positief effect op zowel taal- als gezondheidsachterstanden.

Vernieuwende combinatie

De vakjury vindt de combinatie van taal en gezondheid vernieuwend. Dat migrantenouderen met een taalachterstand zelf het materiaal helpen maken, is een verrijking van het project. Ook de mogelijkheid om het idee landelijk toe te passen maakt het volgens de jury veelbelovend. Het initiatief is een gezamenlijk idee van Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, sportvereniging Ladyfit en Het Begint met Taal.

gezonde-taal

Landelijke uitrol

De wijkaanpak wordt in Utrecht gedaan door Taal doet meer, vrouwensportvereniging Ladyfit en de Bibliotheek Utrecht. Dit doen zij samen met partners in de wijk, waaronder migrantenzelforganisaties,  buurtteams en gezondheidscentra. De landelijke koepelorganisatie Het Begint met Taal draagt zorg voor het landelijk beschikbaar stellen van materialen, onder andere door webinars en een e-learningmodule te maken.

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.