Esra’s hartenkreet in NRC levert 31 potentiële taalcoaches op!

23 sep, 2015

Op 22 september stond onderstaande ingezonden brief van NT2-docent Esra van den Aker in het NRC. De dag erna staat de telefoon roodgloeiend en stromen de e-mails binnen bij Het Begint met Taal van enthousiaste lezers die als taalcoach aan de slag willen. Fantastisch nieuws in tijden waarin taalcoachorganisaties vaak kampen met anderstaligen die staan te popelen om  Nederlands te leren, maar vanwege wachtlijsten/gebrek aan vrijwilligers niet van start kunnen. Zegt het voort en lees hieronder de ingezonden brief van Esra van den Aker.

Praat Nederlands met me: te weinig taalcoaches

Door: Esra van den Aker

Er zijn talrijke burgerinitiatieven om vluchtelingen tijdens de eerste opvang te helpen. Hartverwarmende acties die alle lof verdienen. Maar laten we de periode daarna niet vergeten; de periode waarin de vluchteling de taal moet leren. Vrijwilligers – zogenaamde ‘taalcoaches’ – die wekelijks Nederlands spreken met anderstaligen, zijn nu hard nodig.

Ik ben docent ‘Nederlands als tweede taal’ (NT2) en geef les aan (vooral Syrische) vluchtelingen. Met enorme inzet leren zij Nederlands. Hun doorzettingsvermogen en positieve houding: ik heb er diep respect voor.

Goede lessen van NT2-professionals vormen de basis, maar veel spreken in de dagelijkse praktijk is minstens zo belangrijk bij het leren van een taal. Mijn cursisten proberen het wel, in de winkel of in de trein. Ze zijn echter vaak teleurgesteld als ze merken hoe snel Nederlanders, vaak goedbedoeld, switchen naar het Engels tijdens zo’n gesprekje. Als we wat langzamer praten en onze zinnen wat korter maken, is switchen naar het Engels vaak helemaal niet nodig. Praat Nederlands met me.

Daarnaast zijn taalcoaches onmisbaar: samen een uurtje per week praten over alledaagse dingen. Helaas is er bijna overal een tekort aan taalcoaches. Wat lange wachtlijsten tot gevolg heeft.

Een vluchteling wil niets liever dan zo snel mogelijk de taal leren omdat hij dan pas echt mee kan doen. Hij wil werken, misschien studeren, maar hij heeft daarbij eerst de taal nodig.

Een vluchteling helpen? Spreek Nederlands. Word taalcoach. www.hetbegintmettaal.nl is een goed startpunt.

NT2-docent bij Lest Best, Utrecht

Bron: NRC handelsblad, 22 september 2015

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.