Digitale vaardigheden en taal gaan hand in hand

11 jan, 2021

De wereld wordt steeds digitaler. Niet iedereen is opgegroeid met internet en voor sommige mensen is het best lastig om dit allemaal bij te houden. Als je ook nog eens in een nieuw land woont en de taal nog niet machtig bent, worden zaken als online een afspraak maken bij de gemeente of een toeslag aanvragen met je DigiD wel érg ingewikkeld. Met een cursus van Digisterker leren nieuwkomers digitale vaardigheden. Ze kunnen voor deze cursussen gewoon terecht bij hun lokale bibliotheek.

Om digitale vaardigheden te vergroten, biedt Digisterker bijvoorbeeld de cursus ‘Werken met de e-overheid’. In deze cursus gaan mensen zelf aan de slag met allerlei websites van de overheid, leren ze veilig hun DigiD gebruiken en ontdekken ze hoe ze online zaken kunnen regelen. Speciaal voor vluchtelingen is er een cursus op maat, die is samengesteld in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland. De inhoud van deze cursus sluit aan op de situatie van vluchtelingen. De cursussen van Digisterker kun je volgen via de bibliotheek. Ze zijn meestal gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. 

Maak nieuwkomers digivaardiger

Taalcoaches die een nieuwkomer niet alleen willen ondersteunen met taalcoaching maar hen ook digitaal sterker willen maken, moeten dus zéker in het digitale cursusaanbod van de bibliotheek duiken. Zo werken nieuwkomers naast aan hun taalvaardigheid ook aan het vergoten van hun digivaardigheid en informatievaardigheid op het gebied van geld, overheid, gezondheidszorg, juridische vragen. De bibliotheek biedt trouwens, naast de cursus Digisterker, nog veel meer handige ondersteuning bij het regelen van allerlei overheidszaken. Zoals het Informatiepunt Digitale Overheid en verschillende vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangifte of formulierenhulp. 

Aan de slag!

Meer leren over Digisterker doe je met deze video

Dit informatiefilmpje legt vluchtelingen uit hoe Digisterker werkt 

En hier vind je meer info over het aanbod van de bibliotheek 

Meer weten? Kijk op www.digisterker.nl

Digisterker

Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.