Vrijwilligersmanagement

Als coördinator van een taalcoachorganisatie ben je een echte duizendpoot. Je gaat aan de slag met dingen die je misschien nooit eerder hebt gedaan. Bijvoorbeeld het coördineren van vrijwilligers. Hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips.

Vrijwilligersbeleid

Als taalcoachorganisatie is het belangrijk om na te denken hoe je vrijwilligers wilt inzetten en wat je met de taalcoaching wilt bereiken.

In een vrijwilligersbeleid beschrijf je je visie op vrijwillige inzet, geef je vorm aan hoe vrijwillige inzet binnen je organisatie past en beschrijf je de rechtspositie. Bekijk het vrijwilligersbeleid van Gilde Samenspraak Leiden om een idee te krijgen van hoe vrijwilligersbeleid eruit kan zien.

In het vrijwilligersbeleid neem je ook op hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie zo veilig mogelijk is. 


Veiligheidsbeleid

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor, ook bij vrijwilligersorganisaties. Op de website van het NOV vind je allerlei handige informatie over hoe je dit zo veel mogelijk kunt voorkomen. En ook hoe je het kunt herkennen en welke acties je daarop kunt ondernemen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelddocumenten:

Gratis advies NOV


Hoe kunnen de gratis adviseurs van NOV helpen?

De experts van Vereniging NOV kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van preventief beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen ook inspiratiebijeenkomsten over sociale veiligheid voor meerdere organisaties samen lokaal organiseren, online én op locatie.
De expertpool ondersteunt bij het:

  • Opstellen van preventiebeleid/sociaal veiligheidsbeleid
  • Aanvragen deelname regeling gratis VOG
  • Opstellen van gedragsregels
  • Opstellen van een aannamebeleid
  • Het opleiden (trainen) van de vertrouwenscontactpersoon
  • Het verzorgen van inspiratiesessie over sociale veiligheid binnen de organisatie
  • Het verzorgen van een inspiratiesessie over de rol en taken van een vertrouwenscontactpersoon

Deze ondersteuning en begeleiding is kosteloos. Kijk op inveiligehanden.nl voor de contactgegevens van de experts.


Welke praktische hulpmiddelen zijn er?

Je hoeft geen dingen zelf te bedenken. De expertpool heeft materiaal ontwikkeld en verzameld dat je kunt gebruiken of waar je naartoe kunt doorlinken op je website:


Laat je door NOV trainen

Bij Vereniging NOV kun je een gratis eendaagse training volgen tot vertrouwenscontactpersoon. Deze training is bedoeld voor mensen die de rol daadwerkelijk gaan vervullen en die met vrijwilligers werken. Wij zien vaak mensen doorstromen naar de geaccrediteerde opleiding tot vertrouwenspersoon omdat ze het zo’n waardevol vak vinden!

De training wordt aangeboden in twee vormen en is kosteloos.

  • Vorm 1: dagdeel 1 online en dagdeel 2 op locatie.
  • Vorm 2: dagdeel 1 en 2 op dezelfde dag op locatie.

Dagdeel 2 wordt alleen op locatie aangeboden omdat het in dat dagdeel draait om casuïstiek en gesprekstechnieken oefenen.

In de agenda van inveiligehanden.nl vind je alle data voor geplande trainingen. Zit er niets in jouw buurt bij? Neem dan contact op met de adviseur in jouw regio.

 

Vinden van vrijwilligers

Vrijwilligers vinden en binden: praktische tips hierover vind je in dit praktische handboek voor coördinatoren van vrijwilligerscoördinatoren (gratis te downloaden).
Voordat je vrijwilligers gaat werven is het handig om een vrijwilligersprofiel op te stellen. Kijk bijvoorbeeld naar deze profielen voor taalcoaches (voorbeeld Lelystad) en coördinatoren (voorbeeld Kletsmaatjes). Voor het werven van vrijwilligers kun je gebruikmaken van de vacatures die Het Begint met Taal heeft opgesteld. Download hier de de vacature voor taalcoaches en de vacature voor coördinatoren.

Binden van vrijwilligers

Voor veel vrijwilligers zijn gezellige thema-dagen of inhoudelijke bijeenkomsten, zoals trainingen of intervisie belangrijke manieren om zich verbonden te voelen met een organisatie. Bied daarom geregeld iets aan. Kijk voor ideeën op de inspiratiebank of neem een kijkje in de trainingsbrochure

Vraag vrijwilligers regelmatig wat zij nodig hebben en wat ze willen leren. Je kunt ook via intervisiemomenten inzicht krijgen hoe het met je vrijwilligers gaat. Als je daarvan op de hoogte bent, kun je vrijwilligers beter begeleiden en hen zo aan de organisatie binden. Gebruik het Handboek Intervisie voor het voorbereiden en uitvoeren van een intervisiebijeenkomst. Met deze voorbeeldtekst kun je je vrijwilligers voor intervisie uitnodigen; stuur eventueel ook dit model mee.


Leestip: het Basisboek Vrijwilligersmanagement door Gast en Van Hetum uitgeverij Coutinho) wordt gezien als het standaardwerk voor coördinatoren vol kennis en voorbeelden om vrijwilligers te kunnen aansturen, begeleiden en ondersteunen.

Inclusieve vrijwilligersorganisatie

Hoe benut je als vrijwilligersorganisatie de vrijwillige energie van mensen met verschillende achtergronden? Movisie ontwikkelde deze zes digitale gesprekskaarten die organisaties helpen bi het vinden van antwoorden op deze vraag. 


Hanna Hosselet - Stichting Het Begint met Taal

Neem voor advies contact op met Hanna Hosselet

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.