4 tips voor het online inzetten van taalcoach-materiaal

08 jan, 2021

Als taalvrijwilliger ben je vast bekend met materialen die speciaal voor taalcoaching zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan de series van SpreekTaal en Gezonde Taal. Hoe kun je deze materialen online en op afstand inzetten? Welke materialen zijn er eigenlijk allemaal en hoe helpen ze je?  In dit artikel geven we je tips voor online taalcoaching, zodat je online taalcoach-sessies nog effectiever en leuker worden!

Taalcoach-materiaal: waarom zou je?

Goede taalcoach-materialen zijn speciaal ontwikkeld voor informele contacten. Ze geven houvast en bieden structuur aan in de sessies. Bovendien heb je altijd iets om op terug te grijpen. Je kunt materiaal gebruiken als leidraad voor de taalontmoetingen. Ook bij online taalcoaching. Daarnaast kun je gemakkelijk aansluiten bij jullie interesses als koppel of groepje. De opbouw werkt toe naar het vergroten van de woordenschat in het Nederlands. Daarnaast oefen je met materiaal handige zinnen die direct te gebruiken zijn in het dagelijks leven. De nadruk ligt op spreken en luisteren. 

Welke materialen zijn er?

SpreekTaal is het meest gebruikte materiaal voor taalcoaching aan anderstaligen. Er zijn twee series – SpreekTaal 1 voor niveau A0-A1 en  SpreekTaal 2 voor niveau A1-A2 en vanaf 28 januari komt daar SpreekTaal 3 bij voor niveau A2-B1. De modules van de series zijn geschikt voor alle anderstaligen: van praktijk opgeleid tot hoogopgeleid. Per niveau/reeks zijn er vijftien modules over diverse onderwerpen, zoals: praten over jezelf, eten, familie, wonen, werken, kopen, vrije tijd en geld.
Gezonde Taal is taalcoach-materiaal voor het verbeteren van taal- en gezondheidsvaardigheden aan anderstaligen rond niveau A2. Dankzij Gezonde Taal kunnen taalvrijwilligers en anderstaligen gesprekken oefenen over concrete gezondheidsthema’, zoals de huisarts, apotheek en bewegen. Gezonde Taal zorgt ervoor dat anderstaligen makkelijker in gesprek gaan, bijvoorbeeld in de (dokters)praktijk.

4 tips voor online taalcoaching

TIP 1 – Bepaal welk materiaal geschikt is voor je deelnemer(s)

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welk taalniveau je deelnemer heeft. Je kunt het allereerst vragen. Vaak weten mensen het zelf, vooral als ze formeel onderwijs volgen of hebben gevolgd. Let wel op: soms overschatten of onderschatten mensen hun taalniveau. De tweede optie is om het gewoon uit te proberen. Je test bijvoorbeeld SpreekTaal 1. Is het te makkelijk? Dan gebruik je SpreekTaal 2 of SpreekTaal 3.
Let op: begin liever iets te makkelijk dan te moeilijk! Dat is beter voor de motivatie van degene die je taalcoaching geeft. 

TIP 2 – Kies een leuke module uit

SpreekTaal bestaat uit drie series van elk 15 modules met drie of vier hoofdstukken, Gezonde Taal bevat tien thema’s. Er is dus meer dan genoeg materiaal beschikbaar. Ga naar het extranet van Stichting Het Begint met Taal, kies een onderwerp en hoofdstuk dat jullie aanspreekt en zet deze op je computer, tablet of telefoon.

TIP 3 – Deel je scherm

Kies een handige tool waarmee je kunt videobellen en je scherm kunt delen, zoals Teams, Hangout, Skype Zoom of Whereby. Je doorloopt samen online de module van SpreekTaal of Gezonde Taal en doet de oefeningen. Bij de SpreekTaal modules zitten ook allerlei audiofragmenten. Met sommige tools, zoals Zoom, kun je ook deze fragmenten afspelen. Lukt het niet? Lees dan de transcripten voor, deze staan achterin de modules. 

TIP 4 Herhaal, herhaal en herhaal

Herhaling is enorm belangrijk bij het onder de knie krijgen van een nieuwe taal. Heb je in de vorige sessie een bepaalde module behandeld? Herhaal een deel hiervan in de volgende sessie, zodat de opgedane kennis goed inslijpt. Voor jou lijkt het misschien saai, maar voor de ander is het vaak heel fijn! 

SpreekTaal en Gezonde Taal downloaden?


Alle SpreekTaal-modules en de series van Gezonde Taal zijn voor alle taalvrijwilligers en coördinatoren die bij Stichting Het Begint met Taal zijn aangesloten via het extranet downloaden. Wil je liever gedrukte boekjes bestellen? Ga dan naar de website van Van Dale

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.