2,5 miljoen laaggeletterden. Wie zijn dat eigenlijk?

24 okt, 2018

Onlangs stuurden wij samen met 4 andere landelijke organisaties die zich inzetten voor taalvaardigheid een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen we de politici om bij nieuw beleid rond laaggeletterdheid (vanaf 2019) meer oog te hebben voor de verschillen binnen de totale doelgroep van 2,5 miljoen laaggeletterden. Meer maatwerk levert groter effect.

Als Het Begint met Taal richten wij ons op zo’n 600.000 anderstaligen. Zij willen snel de taal leren spreken en begrijpen; daarvoor is taalcoaching een prima middel. Autochtone laaggeletterden spreken de taal prima maar willen vooral leren lezen en schrijven; zij hebben meer behoefte aan taalles. Kinderen hebben weer andere ondersteuning nodig dan senioren. Binnen de 2,5 miljoen laaggeletterden zijn er dus grote verschillen in taalvragen en effectieve ondersteuning.

De 5 organisaties die de brief ondertekenden hebben, elk op hun eigen werkterrein,  jarenlang ervaring opgedaan met wat wel en wat niet werkt op taalgebied. Deze ervaring bieden wij nu aan de politiek aan. Immers, de huidige landelijke aanpak van laaggeletterdheid TelMeeMetTaal is geëvalueerd en in de Tweede Kamer vinden binnenkort debatten plaats over het vervolg. Wat is er nodig? Wat kan beter?

Lees hier onze brief.

De samenwerkende organisaties zijn:

LOGO Het Begint met Taal

Lezen en schrijven

VoorleesExpress

logo oefenen.nl

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.