Vrijwilligersmanagement - Regiobijeenkomst Nijmegen 

Dinsdag 27 september 2022 was het tijd voor de regiobijeenkomst voor coördinatoren in de Bibliotheek Gelderland Zuid te Nijmegen. Een mooi moment om kennis en ervaring uit te wisselen. 


De bijeenkomst is begonnen

Al tijdens de gezamenlijke lunch kwam het gesprek direct op gang en werden visitekaartjes uitgewisseld. Daarna startte Hanna Hosselet, adviseur taalcoaching bij Het Begint met Taal, de bijeenkomst. Tijdens het voorstelrondje bleek dat de zeven coördinatoren heel diverse organisaties vertegenwoordigden. Niet alleen verschilden de organisaties qua bereik, die uiteenliep van 10 anderstaligen tot over de 100 anderstaligen, maar ook in aanbod. Zo kwamen taalcafé's, taalhuizen, groepswandelingen en één op één koppels ter sprake. 


Werving en selectie van vrijwilligers

Binnen het thema 'vrijwilligersmanagement' deelden de coördinatoren onderling tips en ideeën rond de vragen ‘‘Hoe werf je vrijwilligers?’’, ‘‘Wat zijn de vindplaatsen van vrijwilligers?’’ en ‘‘Waarop selecteer je je vrijwilligers?’’. Opvallend was dat lokaal werven via persoonlijk contact vaak naar voren kwam. Een lokale markt is bijvoorbeeld een mooie plek om mensen te ontmoeten en enthousiast te maken om zich als vrijwilliger in te zetten. Nieuwkomers/ambassadeurs van de organisatie kunnen op zo’n markt als geen ander vertellen hoe belangrijk het (taal)contact voor hen is. 

Vrijwilligersmanagement

Vrijwilligers begeleiden, boeien en binden

Persoonlijk contact kwam ook weer terug tijdens de onderwerpen begeleiden, boeien en binden. Vrijwilligers vinden het namelijk vaak prettig om een gezicht te hebben bij de organisatie en te weten bij wie ze terecht kunnen. Écht gezien worden. Onderling deelden de coördinatoren tips over de intakegesprekken en het wel of niet verplicht stellen van bijeenkomsten. Een nuttige uitwisseling, die na afloop nog per mail verder ging. 


Agenda Stichting Het Begint met Taal

Tijdens de bijeenkomst constateerden de coördinatoren dat er veel (meer) informatie en ondersteuningsmateriaal beschikbaar is vanuit Het Begint met Taal. En dat klopt! Het overzicht vind je in onze agenda en op extranet. Ook vind je hier de volgende regiobijeenkomsten. Zien we jou daar? 

Aanwezige organisaties:

De volgende organisaties waren vertegenwoordigd: Samenspraak Gilde Nijmegen, Gilde Nijmegen, Gilde de Ronde Venen, Mikado Santepartners en Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. 

Vind gerelateerde berichten (kies):

Meer recent nieuws:

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.