Raamwerk helpt coördinatoren taalcoaching nóg effectiever te maken

06 mrt, 2020

De rol van coördinator die taalvrijwilligers begeleidt, is essentieel voor succesvolle taalcoaching. Daarom vindt Het Begint met Taal het belangrijk dat organisaties die taalcoaching bieden, investeren in een sterk team van coördinatoren. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze coördinatoren goed beslagen ten ijs komen? Het Begint met Taal lanceert daarom het Raamwerk voor Coördinatoren. Met dit raamwerk krijgen coördinatoren inzicht in wat je nodig hebt aan kennis, kunde en houding om taalcoaching effectief te organiseren – en een zelfevaluatie en stappenplan.

Welke expertise heb je als coördinator nodig om taalcoaching slim te organiseren? Hoe verdeel je de verschillende organisatorische taken die komen kijken bij taalcoaching op een efficiënte manier? En hoe maak je zichtbaar aan partners wat je allemaal doet zodat je daar voldoende middelen voor krijgt – bijvoorbeeld van de gemeente? Op deze en andere vragen geeft Het Raamwerk voor Coördinatoren antwoord. 


Advies en stappenplan

Met behulp van het Raamwerk krijgen coördinatoren meer inzicht in de kwaliteiten die ze al in huis hebben en hoe deze verder uitgebreid kunnen worden door middel van trainingen. Het Raamwerk geeft adviezen voor het gericht werven van nieuwe mensen. Zo leren coördinatoren hoe ze investeren in een sterk team. Een team van goed toegeruste coördinatoren is één van de tien belangrijkste voorwaarden voor effectieve taalcoaching die Het Begint met Taal onlangs lanceerde. Het Raamwerk biedt ook een concreet stappenplan met bijbehorende zelfevaluatie waarmee coördinatoren meteen aan de slag kunnen met het versterken van hun team.

 

Succesvolle participatie

Taalcoaching draagt bij aan de succesvolle participatie van nieuwkomers in onze samenleving. Elke week gaan duizenden nieuwkomers en vrijwilligers met elkaar in gesprek. Ze oefenen samen de Nederlandse taal en worden daarbij ondersteund door de circa 170 organisaties met zo’n 400 locaties die taalcoaching bieden; stichtingen, bibliotheken, welzijnsorganisaties, VluchtelingenWerk en buurtcentra. Het Begint met Taal weet dat de rol van coördinator essentieel is om taalcoaching echt succesvol en effectief te laten zijn.

Het Raamwerk voor Coördinatoren vind je hier en op het Extranet van Het Begint met Taal.

Voor de productie van het Raamwerk voor Coördinatoren werkte Het Begint met Taal nauw samen met coördinatoren van verschillende organisaties en het ITTA, kennisinstituut voor taalontwikkeling. Het Raamwerk is mede mogelijk gemaakt door financiering van Tel mee met Taal/OCW. 

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.