Corona tips voor taalcoaching

21 jun, 2020

Corona houdt Nederland in de ban. Welke tips hebben wij als Het Begint met voor vrijwilligers en deelnemers? Je leest het hier.


Tips voor vrijwilligers

Ben je 1-op-1 taalcoach of coach je een groep? Wij raden aan:

  • Vind op de website van het RIVM de laatste stand van aanbevelingen en maatregelen om in acht te nemen.
  • Vraag je coördinator hoe jouw taalcoachorganisatie met de situatie omgaat. Welke besluiten zijn genomen, welke adviezen gelden?
  • Laat je deelnemer(s) weten hoe de komende taalontmoetingen gaan verlopen.
  • Overweeg je digitale alternatieven voor je taalactiviteiten? Lees hieronder meer over handige tools. Houd wel rekening met de digi-vaardigheid van je taalmaatje(s).
  • Laat je deelnemer(s) eventueel zelf oefenen. Verwijs ze naar de sites die onder kopje ‘extra oefen materiaal voor nieuwkomers’ staat (op deze pagina). Leg goed uit hoe deze sites gebruikt moeten worden.
  • Onderhoud het contact met je taalmaatje(s) door korte telefoontjes en What’s-App-berichtjes om hun sociaal isolement niet te vergroten.

Inspiratie: lees hier de ervaringen van een taalkoppel met online coaching.


Tips voor online taalcoaching en materiaal



Tips voor online Taalcoaching:

  • Via extranet kun je alle online SpreekTaal modules downloaden. Kies een thema van Spreektaal die aansluit bij de interesse van je maatje(s). Achterin het Spreektaal boekje vind je de begeleidershandleiding. In plaats van het afspelen van de audiofragmenten leest de taalcoach de zinnen hardop voor. Laat je maatje luisteren, oefen met elkaar de zinnen en probeer gesprekken te voeren. Geef aan welke luisteroefeningen van SpreekTaal, zoals taalriedels, ze kunnen beluisteren op SpreekTaal 1 of SpreekTaal 2 of SpreekTaal 3.
  • De StartKrant! biedt een aantal gratis leesboeken en verschillende StartKranten, ideaal voor taalcoaching. De StartKrant! kun je tijdens de online taalcoaching gebruiken, doordat je met elkaar afspreekt beide een artikel te lezen. Vraag je maatje waar het artikel over gaat en vraag welke woorden hij of zij moeilijk vindt uit. Praat met elkaar over het onderwerp.
  • Speciale oefentips voor jou en je beginnende deelnemer op niveau A0-A1 vind je bij Taal Doet Meer. Lees op de website van Taal Doet Meer hoe je de oefentips kunt inzetten tijdens de online taalcoaching.
  • Op afstand.vernieuwenderswijs.nl vind je tips over afstandsleren, het lesgeven op afstand aan groepen. Vertaal de ‘onderwijs’tips hierbij naar jouw coach-situatie, je bent immers geen docent.


Webinar: Taalcoaching op afstand

Omdat het in corona-tijden lastig is met anderstaligen ‘live’ de Nederlandse taal te oefenen hebben wij een nieuwe webinar ontwikkeld. Wil je weten hoe je op afstand begeleiding kunt bieden? Bekijk hieronder deze opgenomen webinar voor tips (duur: 68minuten).




Extra oefenmateriaal voor nieuwkomers:

  • Op DigLin is een digitale alfabetiseringsmethode voor anderstalige jongeren en volwassenen. Geleidelijk werkt de cursist van klanken, naar woorden, naar zinnen en korte teksten, daarbij ondersteund door beeld en geluid.
  • Je vindt handige oefeningen op verschillende niveaus op NT2-Taalmenu.
  • Bekijk televisieprogramma’s op Net in Nederland (met Arabische, Engelse en Nederlandse ondertiteling).
  • Vind een overzicht van alle naslagwerken en oefenmaterialen op de site van de Onze Taal.
  • Bekijk de filmpjes van het Online Taalhuis van Biblionet Groningen.
  • Volg het De Schoor Klare Taal Corona Journaal uit met taal tips.
  • Duolingo is een app waarop je spelenderwijs de taal kunt oefenen. Er komen verschillende onderwerpen aan bod en je ontwikkeling wordt bijgehouden. Tip: je kunt accounts aan elkaar koppelen zodat je elkaars voortgang kunt bekijken.
  • Quizlet is een programma waarmee je online woordenschat kunt oefenen. Je kunt zelf een woordenlijst maken, die je kunt delen met deelnemers. De deelnemers kunnen er verschillende spelletjes mee doen om de woorden te leren.
  • De website Oefenen.nl, de online plek waar je kunt oefenen met taal, rekenen en internet.


Informatie over het coronavirus


Informatie over vaccineren


Online tools

Nog niet digitaalvaardig?

Tip voor vrijwilligers en nieuwkomers die (nog) niet digivaardig genoeg zijn om met deze tools te werken: bel de Digi-hulplijn!

DIGI hulplijn


Overzicht van handige online tools

  • Facetime
    Op 
    de website van Facetime-bellen lees je over de tool. Hier vind je de uitleg hoe je Facetime kunt gebruiken via je iPhone of iPad en je vindt hier de uitleg hoe je Facetime kunt gebruiken op je Mac.
  • Google Hangouts
    Op de website van Google Hangouts vind je informatie over de tool. Met Google Hangouts kun je (video) bellen en chatten. Het is via je computer, laptop, smartphone en tablet te gebruiken en je kunt gemakkelijk je scherm delen met je taalmaatje. Hier vind je de uitleg hoe je gebruik kunt maken van Google Hangouts.
  • Jitsi
    Je vindt op de website van Jitsi informatie over de dienst waarmee je gemakkelijk overleggen kunt aanmaken. De deelnemer(s) ontvangt een link in haar of zijn mail om deel te nemen aan het overleg. Vind hier de uitleg hoe je een gesprek kunt maken via Jitsi en hier vind je de uitleg hoe je deelnemer aan de slag kan gaan met Jitsi.
  • Microsoft Teams
    Op de website van Microsoft Teams vind je informatie over (video)bellen en chatten met de tool. Ook schermdelen is mogelijk. Vind hier de uitleg hoe je met Microsoft Teams kunt bellen.
  • Skype
    Op de website van Skype vind je informatie over de internetdienst waarmee je gratis kunt videobellen. Je kunt zien wanneer de ander beschikbaar is en je eigen status aanpassen. Tegen geringe kosten kun je naar vaste lijnen bellen. Vind hier de uitleg hoe je Skype kunt gebruiken op verschillende apparaten.
  • Whats-app videobellen
    Op de website van Whatsapp videobellen met beeld vind je informatie over de tool. Vind hier de uitleg hoe je kunt videobellen met Whatsapp.
  • Whereby:
    Op de website van Whereby vind je informatie over de app waarmee je gemakkelijk een videogesprek kunt houden. Het grote voordeel is dat je nergens hoeft in te loggen, waardoor het snel in gebruik is. Hier vind je de uitleg hoe je Whereby kunt gebruiken.
  • Zoom
    Je vindt op de website van Zoom informatie over de online tool. Je deelt vooraf eenvoudigweg een link uit waarop de deelnemer kan klikken op het afgesproken tijdstip. Hier vind je de uitleg van Zoom.
  • Google Duo
    Je vindt Google Duo in de Google Playstore of in de Appstore van Apple. Deze applicatie is te downloaden op een smartphone of een tablet. Uitleg over hoe je aan de slag gaat met Google Duo vind je hier.

Gerelateerde berichten:

Download de whitepaper ‘Taal oefenen op het werk’
MATCH versimpelt en versnelt de werkzaamheden rond een taalkoppeling
Berenschot publiceert derde onderzoek naar taalonderwijs Oekraïners in Nederland
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.