Nieuw programma voor werkgevers: Taalbuddy’s op het werk

18 dec, 2023

Taalcontact is onmisbaar, óók op de werkvloer. Met het nieuwe programma ‘Taalbuddy’s op het werk’ ondersteunt Het Begint met Taal werkgevers die aan de slag willen met taalcoaching binnen hun bedrijf. IKEA Utrecht, ABN AMRO, Arriva en Smurfit Kappa gingen hiermee al van start. 

Bij 'Taalbuddy's op het werk' worden anderstalige medewerkers gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Wekelijks oefenen ze de Nederlandse taal en praten over de werkcultuur, als koppel of in een groepje. De taalbuddy ontvangt training, oefenmateriaal en begeleiding. Zo vergroten nieuwkomers hun Nederlandse taalvaardigheid én ontstaat er meer contact op de werkvloer.  Voor bedrijven die geen Nederlandssprekende collega’s hebben of willen vrijmaken voor taalcoaching, zoekt Het Begint met Taal naar online of fysieke taalbuddy’s. 

Landelijk programma, lokale uitvoering

‘Taalbuddy’s op het werk’ is een landelijk programma dat wordt uitgevoerd samen met lokale organisaties. Zo rolde Taal Doet Meer het programma uit bij IKEA Utrecht. Het bestaat uit training, oefenmateriaal en begeleiding. Het aanbod wordt op maat gemaakt voor de werkgever; de collega ondersteunt medewerkers vraaggericht. Er is nadrukkelijk aandacht voor werktaal, werkcultuur en gewoontes binnen het bedrijf. Deelnemende bedrijven bepalen zelf de looptijd van het traject en hoe vaak collega's elkaar treffen. 

Taal, contact en behoud medewerkers

'Taalbuddy's op het werk' is net zoals het overige aanbod van Het Begint met Taal bewezen effectief en gestoeld op ruim dertig jaar ervaring met taalcoaching. Het programma levert meer taalkennis op voor anderstalige medewerkers maar heeft ook belangrijke bijvangst op verschillende vlakken. Zo draagt taalcoaching op de werkvloer bij aan het behoud van medewerkers en aan onderlinge verbinding tussen collega's. Ook vergroten Nederlandstalige collega's hun coachingsvaardigheden. 

  • Lees hier meer over Taalbuddy's op het werk.
  • Of ontdek hoe IKEA Utrecht samen met Taal Doet Meer het programma inzet voor haar medewerkers.
  • Koningin Máxima lanceerde het nieuwe programma tijdens onze Landelijke Dag eind november 2023! Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.