Taalcoaching: “Een ontzettende verrijking voor taalonderwijs.”

07 sep, 2023

Naomi Severin is werkzaam als Taal(balie)coördinator bij Bibliotheek De Plataan. Toen ze nog maar net een paar maanden bezig was als coördinator werd ze al genomineerd als Taalheld Bruggenbouwer in Vlaardingen. En ze heeft ook nog gewonnen! Wij zijn benieuwd naar haar ervaring. Lees je mee? 

Het belang van taalcoaching

Als (voormalig) NT2-docent weet Naomi dat het ontzettend belangrijk is om een taalvrager zoveel mogelijk onder te dompelen in de Nederlandse taal. “Iemand die een uur lang exclusief met jou in gesprek gaat en met jou de Nederlandse taal spreekt is een ontzettende verrijking voor het taalonderwijs.”  

Succesverhalen vanuit het taalcafé

Regelmatig hoort ze succesverhalen van oud deelnemers van de taalcafés. Zo kwam ze laatst een deelnemer tegen die nu bij de Action werkt. “Dankzij het taalcafé is haar taal ontzettend vooruit gegaan en heeft ze deze baan gekregen.” Ook hoorde ze laatst van een taalvrijwilliger dat haar taalmaatje zich heeft ingeschreven voor de Hogeschool in Rotterdam. “Ze is vorig jaar begonnen met taalcoaching en nu heeft ze zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ze verder wil leren.”


Enthousiaste taalvrijwilligers

Taalcoaching levert niet alleen veel op voor deelnemers: “Ik hoor vaak dat de taalvrijwilligers er zoveel meer voor terugkrijgen dan dat ze in eerste instantie hadden gedacht. Het verrijkt niet alleen de taal van deelnemers, maar ook de wereld van taalvrijwilligers.”

Taalcafés druk bezocht 

De taalcafés zijn voor iedereen toegankelijk en worden druk bezocht. “Bevlogen taalvrijwilligers, een goed thema, materiaal en een structuur in de taalcafés zorgen ervoor dat de deelnemers terug blijven komen.”

In de taalcafés van Bibliotheek De Plataan wordt gewerkt met de thema’s die aansluiten bij de thema’s die op dat moment binnen de hele bibliotheek in de schijnwerpers staan. “Ik heb gezorgd voor een map met per thema ideeën op 3 verschillende niveaus, daarin zitten veel SpreekTaal boekjes, maar ook de Gezonde Taal boekjes. Het materiaal van Het Begint met Taal is erg goed te gebruiken door taalvrijwilligers. Het is erg veelzijdig.”

Tip van Naomi: “Zorg voor een goed netwerk en warme overdrachten.”

“Vanuit Bibliotheek De Plataan zoeken we veel samenwerking op met onze netwerkpartners. Zo gaan we geregeld naar een museum, gaan we naar de voorstelling “Zing Nederlands met me” in het theater, komt de politiek bij ons op bezoek om te vertellen over verkiezingen en maken we taalwandelingen.

Ook werken we samen met verschillende partners in ons Bondgenootschap. Na een traject bij ons kijk ik wat de deelnemer nodig heeft en waar hij/zij het beste geholpen kan worden. Dat kan een taalschool zijn, maar ook één van onze taalcafés. Of ze hebben (vrijwilligers)werk gevonden in een Nederlandstalige omgeving.”

Aangesloten bij Het begint met Taal

Bibliotheek De Plataan is aangesloten bij Stichting Het Begint met Taal. Naomi vertelt: ”Het is prettig om af en toe te sparren met collega’s over hoe zij dingen aanpakken. De netwerkbijeenkomst was een fijne gelegenheid om met mijn collega’s te praten. Ook de webinars zijn voor mij, als beginnende coördinator, een welkome aanvulling op mijn kennis.”


Over Bibliotheek De Plataan

In Bibliotheek De Plataan helpen we taalvragers op verschillende manieren. In Vlaardingen hebben we elf taalcafés en één schrijfcafé. Deze worden door gecertificeerde taaldocenten begeleid. Ook in Maassluis hebben we vier taalcafés, deze worden door vrijwilligers begeleid. 

Daarnaast zijn er op dit moment over de hele Plataan zo’n 125 één op één taalmaatjes actief. Deze taalvrijwilligers hebben allemaal een basistraining gehad en krijgen jaarlijks de mogelijkheid om een aantal verdiepingstrainingen te volgen." 

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.