Projectmanagement

Als coördinator van een taalcoachorganisatie ben je een echte duizendpoot. Zo ben jij misschien ook verantwoordelijk voor het runnen van het taalcoachproject. Hoe organiseer je dat? Hoe houd je de financiën op orde? Wij geven je een aantal handvatten. Naast onderstaande documenten is de starterskit ook een erg handige kit om van start te gaan met het opzetten van een taalcoachproject.

Taalcoaching effectiever maken

  • De 10 succesfactoren voor taalcoaching met zelfcheck: Gebaseerd op jarenlange ervaring binnen het netwerk van taalcoach-organisaties hebben we 10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching vastgesteld. Deze tips helpen jou als coördinator om jouw taalcoach-activiteiten te verbeteren, zodat jouw taalcoaching nóg meer impact heeft. Doe de zelfcheck en breng eventueel verbeteringen aan daar waar nodig.
  • Raamwerk voor coördinatoren: De rol van coördinator is essentieel voor succesvolle taalcoaching. Maar welke expertise heb je als coördinator nodig om taalcoaching slim te organiseren? Hoe verdeel je de verschillende organisatorische taken rondom taalcoaching op een efficiënte manier? En hoe maak je zichtbaar aan partners zoals gemeenten wat je allemaal doet zodat je daar voldoende middelen voor krijgt? In dit raamwerk voor coördinatoren vind je het antwoord op deze en andere vragen. Je krijgt meer inzicht in de kwaliteiten die je al in huis hebt. En je kunt bewuster trainingen volgen en gerichter nieuwe mensen werven om kwaliteiten te versterken.
  • Achtergrondinformatie over tweedetaalverwerving. Als coördinator van een taalcoachproject is het handig om de belangrijkste basisprincipes van tweedetaalverwerving te kennen. Lees dit in het document achtergrondinformatie over tweedetaalverwerving. Met deze kennis kun je de taalvrijwilligers die je ondersteunt adviseren over wat zij beter wel en niet kunnen doen in hun ontmoetingen. Daarnaast kan het handig zijn in je gesprekken met taalscholen (formeel onderwijs) of gemeenten.

Gemeenteraadsverkiezingen & lokale lobby

De gemeente is een belangrijke samenwerkingspartner voor taalvrijwilligersorganisatie. De gemeenteraadsverkiezingen bieden kansen om te werken aan je positie. Om precies te weten welke kansen er liggen, en hoe lobbyen überhaupt werkt, heeft Het Begint met Taal een Toolkit Gemeenteraadsverkiezingen samengesteld. Hierin lees je hoe lobby werkt en hoe je zelf activiteiten kunt opzetten. Ook kun je dit kant-en-klare position paper van Stichting Het Begint met Taal gebruiken om naar politieke partijen te sturen ter promotie van jouw project.

Samenwerking met partners

Samenwerking is belangrijk voor de stabiliteit van je organisatie. Maar.. .met wie ga je samenwerken? Om dat te beslissen is het belangrijk dat je in kaart hebt welke andere organisaties er zijn in jouw gemeente. Deze presentatie geeft je een leidraad om na te denken over het taalcoachaanbod in jouw gemeente. Voordat je het gesprek aangaat met mogelijke samenwerkingspartners, is het handig de voordelen voor alle partijen, voor ogen te hebben.

Samenwerken met bedrijven

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om samen te werken met bedrijven? Organiseer bijvoorbeeld ‘Taalcoach voor een dag voor bedrijven’. Lees de interessante tips van Taal Doet Meer over Taalcoach voor een dag en van Het Begint met Taal over Kletsmaatje voor een Dag.

Fondsenwerving

Wil je je (beter) verdiepen in hoe je fondsen kunt benaderen? Bekijk dan hier de online training fondsenwerving van het VSBfonds. En/of volg onze training fondsenwerving en projectmanagement. Zie onze agenda voor de actuele data.

Ben je nieuwsgierig welke fondsen er zijn? Bekijk het Fondsenboek, hierin staan nagenoeg alle fondsen die er in Nederland zijn. Wil je meer weten over fondsenwerving? Of wil je advies? Neem contact op met Sylvia de Groot Heupner via sylvia@hetbegintmettaal.nl. 

Sylvia de Groot Heupner - Stichting Het Begint met Taal

Neem voor advies contact op met Sylvia de Groot Heupner

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.