Coördinator enthousiast over ToTa

16 jan, 2019

Coördinator Marjon Middel van Veldhovenvoorelkaar (onderdeel van Cordaad Welzijn) vertelt over haar ervaringen met de Tool voor Taalcoaching. Ze gebruikt het systeem nu nog alleen voor de koppels van jongerenproject Taal & Toekomst, maar het smaakt naar meer…

Wat is je indruk van de Tool voor Taalcoaching?

Ik ben er echt heel erg blij mee. Het is heel overzichtelijk: elke keer als er weer een taalvrijwilliger is aangemeld heb ik zoiets van: Yes, we hebben er weer een bij! Handig dat je duidelijk kunt zien welke anderstalige is gekoppeld aan welke vrijwilliger. Als de vrijwilligers hun evaluaties hebben ingevuld zie je allemaal groene en gele bolletjes bij hun taalontmoetingen staan. Ik wil dit wel voor al onze 90 taalvrijwilligers. Van sommigen weet ik nu niet wat ze doen. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld van iemand dat ze ernstig ziek was en daardoor al een maand geen contact met haar taalmaatje had gehad. Ik had dat liever eerder geweten, dan hadden we de deelnemer kunnen koppelen aan een andere vrijwilliger. Als mensen nauwkeurig dit systeem bijhouden ben je op de hoogte van wat er speelt.

Zou je de Tool voor Taalcoaching aanraden aan andere organisaties?

Jazeker, je hebt overzicht en bent nog meer betrokken bij de taalcoachsessies van je taalkoppels. Je hebt ook meer contact met de vrijwilliger, doordat je leest hoe het gaat en daarop kunt reageren. We merken dat de anderstalige niet altijd durft te zeggen hoe het taalcoachcontact écht gaat. Vanuit de Tool krijgt de anderstalige mailtjes met een paar evaluatievragen in makkelijke taal, zodat hij/zij ook met smileys kan aangeven hoe het gaat. Het handige is dat je ook meteen je cijfers hebt. Je ziet het aantal koppels waarbij de taalcoaching ‘goed’ is gegaan en bij welk aantal niet. Je kunt jezelf dan meteen afvragen: wat kan ik de volgende keer anders doen, zodat er minder koppels afhaken? De ToTa geeft veel informatie, ik voel me elke keer geprikkeld om erop te kijken.

Hoe vinden de vrijiwilligers de Tool voor Taalcoaching?

Sommigen vinden het leuk, anderen moeten eraan wennen. Vooral jongeren vinden het erg leuk om met het systeem bezig te zijn. Laatst zei iemand: “Ik had een lichtgroene smiley, dat vond ik minder leuk. Ik zorg ervoor dat het de volgende keer weer een donkergroene wordt!” Het gebruik van de Tool voor Taalcoaching is verplicht bij de uitrol van Taal & Toekomst, dus we benoemen het systeem bij de intake met de vrijwilliger en spreken taalvrijwilligers die er nog niet mee bezig zijn hier op aan. Het systeem is oplossings- en resultaatgericht en geeft de vrijwilliger via de e-learning en de filmpjes duidelijke richtlijnen per ontmoeting. 

Heb je wensen ToTa-wise?

Dat we de ToTa voor al onze taalkoppels gaan inzetten!

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.