Benut de landelijke én lokale infrastructuur van vrijwillige inzet voor nieuwkomers

26 okt, 2021

Het Begint met Taal roept de formateur en coalitiepartijen op om tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord expliciete aandacht te besteden aan de vrijwillige inzet van burgers bij taalvaardigheid en participatie van nieuwkomers. We pleiten voor het vastleggen van de inzet van vrijwilligers in landelijk en lokaal beleid. Én voor het vrijmaken van de benodigde financiën.

Dit staat in ons document ‘De Nederlandse taal leer je met ménsen’. Taal en contact zijn onmisbaar voor de 600.000 nieuwkomers, zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten, om mee te doen in Nederland. Onderzoek bevestigt dit. Nieuwkomers voegen veel toe aan de samenleving. En gelukkig willen veel Nederlanders vrijwillig bijdragen aan hun betrokkenheid. 

Worstelen met budgetten

Maar hun inzet wordt niet standaard meegenomen in het beleid, zoals in de wet Inburgering of in de volwasseneneducatie. Gemeenten en taalscholen vinden het wel degelijk belangrijk, maar worstelen met beperkte budgetten en een complexe organisatie.

Onze aanbevelingen

Het Begint met Taal doet twee concrete en haalbare aanbevelingen voor de aanpak van deze uitdaging:

  1. Zorg dat nieuwkomers iets kunnen toevoegen aan de samenleving. Maak daarvoor beter gebruik van de bestaande landelijke en lokale infrastructuur van inwoners van Nederland die zich als vrijwilligers inzetten voor taal en participatie van nieuwkomers en de organisaties die dit faciliteren.
  2. Geef gehoor aan de oproep van de UNESCO leerstoel Volwasseneneducatie om meer te investeren in de Volwasseneneducatie. 

Lees de hele brief hier

 

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.