Veel raadsleden zijn nog onbekend met het belang van taalcoaching door vrijwilligers. Terwijl een duidelijk taalbeleid voor álle anderstaligen essentieel is — met aandacht én budget voor taalcoaching door vrijwilligers. Daarom de oproep aan raadsleden: benut het talent van nieuwe Nederlanders en betrek inwoners in je gemeente hierbij.
Veel anderstaligen, zoals Beza, Kyung A en Olena, willen in Nederland een toekomst opbouwen, maar spreken de taal nog niet goed. Dat maakt meedoen moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat de beste manier om een nieuwe taal te leren een mix is van taalles door een docent en regelmatig informeel taalcontact. Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar: zij helpen anderstaligen met de taal en zijn de brug naar de samenleving. Ons advies: maak taalverwerving door vrijwilligers onderdeel van beleid gericht op taal, zodat álle anderstaligen sneller kunnen bijdragen.
De beste manier om een nieuwe taal te leren is door taalles te volgen én vaak Nederlandste oefenen in gewone gesprekken. Dankzij taalontmoetingen met vrijwilligers:
- leren nieuwkomers de Nederlandse taal sneller
- bouwen nieuwkomers een netwerk op
- participeren nieuwkomers sneller, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt
- ontstaat er meer wederzijds begrip
Denk aan de volgende 3 punten voor in je verkiezingsprogramma:
1. Maak taalverwerving door vrijwilligers onderdeel van taalbeleid voor álle anderstaligen
Taalvrijwilligers spelen hierin een sleutelrol. Maar taalverwerving door vrijwilligers heeft nog geen structurele plek in het taalbeleid. Dat zorgt voor onzekerheid, willekeur en versnippering. Door taalverwerving door vrijwiligers - net als taalverwerving door docenten - standaard op te nemen in beleid, worden de capaciteit, kwaliteit en duurzaamheid van dit aanbod vergroot. Met als resultaat dat meer nieuwkomers sneller Nederlands leren spreken en sneller kunnen bijdragen in de vorm van betaald en onbetaald werk.
2. Maak taalbeleid voor alle anderstaligen die Nederlands willen leren
In Nederland hebben meer dan 700.000 anderstaligen moeite met de taal. Dit zijn bijvoorbeeld arbeidsmigranten, vluchtelingen of mensen die hier zijn voor hun gezin. Zij willen graag een toekomst opbouwen, maar het huidige taalbeleid maakt dat moeilijk. Er zijn verschillende regels voor verschillende groepen, zoals vluchtelingen en gezinsmigranten, en dat is vaak onduidelijk. Voor werkgevers is het ook niet helder welke regels gelden en hoe zij taalaanbod voor hun anderstalige medewerkers kunnen regelen. Bovendien verschilt het beleid per gemeente. Praktijkgericht aanbod, zoals taalontmoetingen, zijn geen standaard onderdeel in dat beleid.
De oplossing? Stel één duidelijk taalbeleid op voor alle anderstaligen, met geoormerkt budget voor taalverwerving door vrijwilligers. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd, spreken anderstaligen sneller Nederlands en bouwen zij een waardevol netwerk op.
3. Betrek de samenleving: al tienduizenden Nederlanders actief
Wekelijks zetten tienduizenden Nederlanders zich in voor de integratie van anderstaligen. Zij helpen hun nieuwe buurtbewoners met de taal, het vinden van werk en het opbouwen van een netwerk. Dit gebeurt ook steeds vaker ook op de werkvloer, bijvoorbeeld tussen collega’s. Benut deze infrastructuur van betrokken burgers, zij zijn de sleutel tot meer verbinding tussen anderstaligen en Nederlandstaligen.
Stichting Het Begint met Taal: overal in Nederland
Wij zijn expert op het gebied van informele taalverwerving. Als landelijk platform versterken we ruim 500 lokale organisaties die taalontmoetingen voor anderstaligen organiseren met materiaal, training en advies. We voeren ook eigen programma’s uit, zoals Kletsmaatjes en Taalbuddy’s op het werk.
Samen zorgen we ervoor dat elke week opnieuw duizenden nieuwkomers en vrijwilligers met elkaar in gesprek gaan, de taal oefenen en elkaars cultuur ontdekken.
Heb je vragen en/of interesse in een werkbezoek? Neem contact op met Sylvia de Groot Heupner via sylvia@hetbegintmettaal.nl.