Taalcoachtips over aanleren uitspraak v en w!

14 okt, 2015

Taalcoach Anthonetta volgde de webinar Uitspraak NT2 en mailde ons daarna met een vraag over de uitspraak van de v en de w. Trainer Marieke Goedegebure (foto) stuurde onderstaand antwoord. Doe er je voordeel mee en ga aan de slag met de v en de w:

Beste Anthonetta,

Wat leuk dat u onze webinar heeft gevolgd. Ik beantwoord graag uw vraag: Er is 1 item waarop niet meer is teruggekomen nl. het aanleren van de V en de W m.n. bij Syriërs. De v en w worden vaak hetzelfde uitgesproken: als een v. Er is qua stand van de mond geen verschil tussen deze klanken. Het verschil is, dat je bij de w geen luchtstroom hebt en bij de v wel. Bij de w laat je alleen je onderlip los van je boventanden, bij de v blaas je erbij. Dit kun je voelen als je je hand voor je mond houdt.

Wanneer je iemand dit verschil wilt leren, is het handig om twee woorden te kiezen die de anderstalige goed kent, bijvoorbeeld werk en veel. Leg het verschil tussen de v en w uit en vraag welke klank iemand hoort als je een ander woord zegt, bijvoorbeeld: woord, is dit met de w van werk of de v van veel? Maak een lijstje van woorden met een w waarvan je weet dat de anderstalige ze gebruikt. Neem bijvoorbeeld het thema ‘weer’ uit SpreekTaal. (wind, wolk, weer, wordt)

Laat de anderstalige de woorden de woorden oefenen en geef feedback: ‘Ja, dat is ‘weg’, met de w van werk. Nee, nu hoor ik de v van veel.’ Laat het lijstje ook zelfstandig oefenen: het goed uitspreken van een nieuwe klank in een woord is een kwestie van coördinatie en dat heeft tijd en oefening nodig.

Gerelateerde berichten:

Stem jij op Kletsmaatjes?
Vacature Controller
BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.