E-learning: Van start als coördinator

Home/E-learning: Van start als coördinator

Meedoen begint met taal. Je hebt andere mensen nodig om een nieuwe taal te kunnen spreken. Taalkoppels oefenen daarom elke week gesprekjes in het Nederlands. De coördinator maakt taalcoaching mogelijk en verbindt anderstaligen en vrijwilligers. Dat levert veel op, ook voor henzelf. “Ik heb het gevoel dat ik een wereldreis maak tijdens de intakegesprekken. Daardoor voel ik me een rijker mens,” aldus een van de 600 coördinatoren uit ons netwerk. In deze e-learning voor coördinatoren vertellen we je meer over de verschillende vormen van taalcoaching en krijg je een kijkje in de keuken van coördinator Martijn.

Vormen van taalcoaching

Ken je alle vormen van taalcoaching? In dit filmpje vertellen we je meer over de vijf verschillende vormen. Je kunt kiezen voor een of meerdere vormen van taalcoaching binnen je organisatie. Elke vorm van taalcoaching heeft kansen en soms ook uitdagingen.

Opdracht: Kijk waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en wat er mogelijk is binnen je organisatie.

  • Heb je veel taalvrijwilligers en is de doelgroep nog erg geïsoleerd? Een-op-een taalcoaching of SamenSpraak kan een goed idee zijn.
  • Heb je weinig taalvrijwilligers en een vaste groep anderstaligen die geregeld buiten de deur komt? Ga voor taalcoaching in groepjes.
  • Heb je een wisselende groep vrijwilligers die graag vrijblijvend en laagdrempelig met anderen in gesprek wil? Probeer het taalcafé.
  • Heb je met name jonge anderstaligen die hun kansen op een baan of opleiding willen vergroten? Ga voor Taal & Toekomst.

Tip

Lees hier meer over Taal & Toekomst.

Van start als coördinator

Dit filmpje geeft een kijkje in de keuken van de coördinator: van het intakegesprek tot de koppeling van de anderstalige en vrijwilliger en de ondersteuning tijdens het traject. Coördinatoren vertellen ons vaak hoe bijzonder het is om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten, verbinden en begeleiden. In dit filmpje vertelt coördinator Martijn jou hoe hij taalcoaching organiseert.

Duurzaam coördinatorschap creëer je door:

  • Van start te gaan met de starterskit voor coördinatoren.
  • Taken te verdelen over twee of meer coördinatoren.
  • Gebruik te maken van de kennis binnen het netwerk van Het Begint met Taal.

Opdracht voor coördinatoren: Breng voor jezelf in kaart: wat gaat goed en wat kan beter in jouw taalvrijwilligersorganisatie? Welke tools kunnen jou helpen om taalcoaching nóg praktischer te organiseren? Bekijk Het Begint met Taal aanbod 2018 en doe er je voordeel mee!

Word coördinator
Kansfonds
Janivo
Stichting het R.C. Maagdenhuis
OranjeFonds
Fred Foundation