Recep komt uit Turkije en woont nu 13 maanden in Nederland. Hij heeft net zijn Kletsmaatjes-traject met kletsmaatje Nicolien afgerond. Hoe kijkt hij hierop terug? En hoe gaat hij verder met het oefenen van de Nederlandse taal?

Recep is 35 jaar en woont met zijn vrouw en dochtertje in Maassluis. Op dit moment heeft hij het druk, want naast zijn gezinsleven volgt hij Nederlandse les (A2) aan de Erasmus Universiteit. Voordat Recep met Kletsmaatjes begon heeft hij twee maanden een Nederlandse taalcursus gevolgd. 


Kletsmaatjes

Als je tegen Recep zegt dat hij al goed Nederlands spreekt, zegt hij: “Ja maar ik denk van niet. Ik kan dat beter.” Dit was zes maanden geleden dan ook zijn motivatie om met Kletsmaatjes te starten. 


Recep heeft via vrienden over Kletsmaatjes gehoord. Zij zeiden: “Als je de Nederlandse taal beter wilt leren, dan moet je je aanmelden bij Kletsmaatjes.” Recep vertelt: “Kletsmaatje Nicolien en ik hebben ongeveer zes maanden gesproken. Ik vond het erg leuk. Nicolien heeft mij altijd geholpen. Onze gesprekken gingen over het dagelijkse leven, over gemeenten, Nederlandse taal, Nederlandse cultuur, Nederlandse mensen, het kopen of huren van een huis. Vanalles.” 


Hoe nu verder?

Recep vertelt dat hij enthousiast is over Kletsmaatjes. Hij heeft veel geleerd, maar zes maanden is niet genoeg om de Nederlandse taal te leren of alles over de Nederlandse cultuur te leren. Lachend vraagt hij: “Mag ik er nog 3 maanden bij?” 


>Tip - Landkaart het begint met taal 

Ben je nieuwkomer en ben je op zoek naar een taalcoach of taalcafé bij jou in de buurt? Klik hier om de landkaart van Het Begint met Taal te bekijken. Vul je plaatsnaam en bekijk de mogelijkheden bij jou in de buurt.


Recep is zelf ook wel eens naar een taalcafé geweest. Daarnaast volgt hij iedere woensdag schrijfles in de bibliotheek. “Dat vind ik heel leuk. We schrijven over bepaalde thema’s. Een vrijwilliger is daar om te helpen.” 


Niet alleen hulp nodig voor de Nederlandse taal

“Taalvrijwilligers zijn nodig voor andere mensen die nog niet goed Nederlands spreken. Om deze mensen te helpen om de Nederlandse taal en cultuur te leren. Maar ook over het leven in Nederland, de Nederlandse mensen en relaties onderling.” 

Recep vertelt dat je als nieuwkomer vragen hebt over alle dagelijkse dingen. “Ik wist bijvoorbeeld niet: 


  • Hoe kan ik een baan vinden? 
  • Hoe kan ik naar Amsterdam gaan? 
  • Hoe kan ik boodschappen doen?” 


Recep kan zich inmiddels gelukkig goed redden met de Nederlandse taal. Door Kletsmaatjes is zijn zelfvertrouwen gegroeid. Recep: “Zes maanden geleden durfde ik niet in gesprek te gaan, zoals tijdens dit interview. Nu na zes maanden praat ik met iemand en heb ik geen paniek. Ik ben blij dat ik goede gesprekken heb gehad met mijn Kletsmaatjes. Het was helemaal leuk en ik ben dankbaar voor alle hulp.”  


Na zijn Kletsmaatjes-traject ontvingen we een e-mail van Recep, met daarin: “Ik denk dat ik dankzij jullie een goede start heb gemaakt in Nederland. Misschien besef je het niet, maar je hebt me de moed gegeven om niet alleen de taal te leren, maar ook om met mensen om te gaan in het sociale leven. Vanaf nu zal ik mijn weg vervolgen met vaste stappen.”


Tips van Recep voor andere nieuwkomers

Recep heeft in zijn kamer een boekenkast voor boeken over de Nederlandse taal. Hij doet er alles aan om te blijven oefenen. Hij heeft ook nog een paar tips voor andere nieuwkomers: 

  • Ga naar buiten → Blijf Nederlands te oefenen. In het park of bij de supermarkt spreek ik andere mensen aan. 
  • Oefenen.nl → Dit gebruik ik veel. Ik wil op nummer één komen te staan. 
  • Refugee Talent Hub → Erg belangrijk voor vluchtelingen Goed om je voor te bereiden om een baan te vinden. 


Meer verhalen

Wil jij hét verschil maken voor nieuwkomers als Recep? We zijn momenteel dringend op zoek naar vrijwilligers.
Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.