10.000 mensen hebben elkaar ontmoet dankzij Kletsmaatjes!

23 mei, 2023

Geweldig! Wie had dat gedacht.. In drie jaar tijd hebben 10.000 mensen elkaar online ontmoet via Kletsmaatje. Mensen door het hele land, die anders nooit met elkaar in contact waren gekomen. Vriendschappen zijn ontstaan, nieuwkomers durven de taal te spreken en voelen zich sneller thuis in Nederland. 

Abdelkader Benali over taalcoaching

Abdelkader Benali, ambassadeur van Het Begint met Taal, vertelt in de video waarom Kletsmaatjes zo belangrijk is voor nieuwkomers om zich thuis te voelen in Nederland:

Abdelkader weet zelf hoe belangrijk beheersing van de Nederlandse taal is voor nieuwkomers: “Taal is zo ontzettend belangrijk voor iedereen die mee wil doen in de samenleving. Taalcoaches spelen daarbij een belangrijke rol; zij kunnen de liefde voor de taal overbrengen. Voor mij is dat fundamenteel. Een taalcoach kan een taalleerder op een ongedwongen manier helpen een relatie aan te knopen met een taal. Een taalcoach is dan je gids, die je op jouw eigen tempo begeleidt.”

Leren van elkaar

Nieuwkomers hebben veel aan het online contact met een kletsmaatje. Maar ook door taalvrijwilligers wordt Kletsmaatjes vaak gezien als leerzaam en gelijkwaardig contact. Zo vertelt Jacobien: 

“Ruim twee jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger bij Kletsmaatjes. Wat een mooi project. Veel online gesprekken om mijn kletsmaatje te helpen de taal te leren en onze cultuur te begrijpen. En het werkte ook andersom. Ik leerde meer van zijn cultuur en hoe zijn leven daar was en nu is in Nederland. Ook leerde ik mijn eigen taal beter kennen.

Inmiddels zijn wij vrienden, zien we elkaar geregeld en eten we elkaars gerechten. Ook blijven we wekelijks online met elkaar in gesprek om te blijven oefenen. Waardevol om dit te kunnen doen.”

Wie heb jij online ontmoet via Kletsmaatjes? 

10.000 kletsmaatjes betekent 10.000 verschillende verhalen! Ben jij 1 van de 10.000 kletsmaatjes? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal! 

→ Deel je bericht via social media en tag @kletsmaatjes 

→ Ben je zelf niet actief op social media, maar heb je wel een mooie ervaring met Kletsmaatjes? Mail je ervaring naar kletsmaatjes@hetbegintmettaal.nl 

Met het delen van ervaringen maken zoveel mogelijk mensen enthousiast om taalvrijwilliger te worden en helpen we nóg meer nieuwkomers met het oefenen van de Nederlandse taal. Help jij mee? 

Gerelateerde berichten:

Stem jij op Kletsmaatjes?
Vacature Controller
BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.