Online Taalcafé

04 jun, 2020

Heb jij al een online Taalcafé binnen je taalcoachorganisatie? Deze tijd brengt ons de mogelijkheid om online te gaan en creatief te zijn. Ga net als de bibliotheek Oostland aan de slag met het online Taalcafé. Lees hoe zij het project  opzetten en uitvoeren.  

Inhoud 

De bibliotheek Oostland heeft vanuit een bestaand taalcafé een online versie opgezet. Er bestaat al een Whatsappgroep waar de vrijwilligers en deelnemers van het Taalcafé met elkaar in contact zijn. In deze groep heeft iedereen uitleg gekregen over het gebruik van Zoom of Skype. Het begin was onwennig, de deelnemers hebben zich gelukkig snel aangepast.

Het Taalcafé wordt wekelijks georganiseerd. Er worden van te voren voor de vrijwilligers thema’s bedacht. Dit zijn vaak actuele thema’s zoals een persconferentie, pasen en koningsdag. Ook komen er thema’s voorbij zoals kunst en geschiedenis. De vrijwilligers vragen naar de interesses en de behoefte van de nieuwkomers en sluiten daarbij aan met de gekozen thema’s.

Het online taalcafé worden er gericht vragen gesteld door de vrijwilligers. De nieuwkomers sluiten aan bij het Taalcafé om te praten. Daarom is het belangrijk dat de vrijwilliger iedereen de kans geeft om dit te doen en nieuwkomers de beurt geeft tijdens het samenkomen.

Bij een ander taalcafé is ervoor gekozen om met Jitsi te gaan werken. De deelnemers krijgen wekelijks een Jitse link toegestuurd. Bij deelname hoeven de nieuwkomers dan alleen op de link te klikken op de aangegeven tijd.

Voor het online Taalcafé is er geen minimum of maximum aantal deelnemers. Het Taalcafé is toegankelijk voor iedereen en zal bij één deelnemer ook doorgaan. Om iedereen de ruimte te geven om aanbod te komen tijdens het Taalcafé wordt het maximale aantal geschat op 10 tot 12 deelnemers. De Taalcafés staan vermeld op de agenda van de bibliotheek Oostland. Wanneer een nieuwe deelnemer wil aansluiten kan hij of zij zich aanmelden bij de coördinator.

Meer weten of het project?

Voor meer informatie over het online Taalcafé, neem contact op met Kimberly Steenbergen.

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.