Koningin Máxima viert 10 jaar taalcoaching in Nederland!

27 mrt, 2018

Koningin Máxima nam op 27 maart het jubileumboek ‘Leve de coördinator!’ in ontvangst ter ere van het 10-jarig jubileum van Het Begint met Taal. Taalvrijwilliger Henk Mezach en deelnemer Moayad Rasoul reikten dit boek namens tienduizenden taalkoppels uit aan de ruim 600 coördinatoren om hen te bedanken voor hun onmisbare werk. Helaas staan er nog veel anderstaligen op de wachtlijst. Daarom roept Het Begint met Taal gemeenten op meer te investeren in taalcoaching.

Iedere anderstalige die de taal wil oefenen, verdient een vrijwilliger.

Op dit moment zijn er 600.000 anderstaligen die de Nederlandse taal onvoldoende spreken om actief mee te draaien in de samenleving. Het landelijk netwerk Het Begint met Taal vindt het belangrijk dat iedere anderstalige de kans krijgt om mee te doen. Ook voor Abdelkader Benali begint alles met taal. “Je hebt mensen nodig die je daarbij helpen.” Leila Prnjavorac beaamt dat, zij weet hoe het is om als nieuwkomer de taal te leren: “Een taal spreken opent deuren voor nieuwe ontmoetingen en zorgt ervoor dat je verrijkt wordt met nieuwe ervaringen en kansen.” Omar Munie vertelt hoe hij zich nu inzet om andere nieuwkomers te laten meedoen: “‘Sharing is caring’ dat is mijn motto. Ik heb geleerd om te geven om zo te ontvangen”.

Taal & toekomst voor jonge nieuwkomers

Tijdens de jubileumbijeenkomst in Amersfoort presenteerde Het Begint met Taal de resultaten van de pilot Taal & Toekomst. In dit programma kregen jonge nieuwkomers uit 4 verschillende gemeenten Utrecht, Zoetermeer, Pijnacker en Leiden gedurende 20 weken naast taalcoaching ook ondersteuning bij het vinden van een opleiding en werk. Deze gecombineerde aanpak blijkt succesvol: de deelnemers verbeteren hun taal, zijn zelfverzekerder en vinden makkelijker hun weg naar een opleiding of baan. Het Begint met Taal wil deze aanpak nu graag in meer gemeenten gaan uitvoeren.

Oproep aan gemeenten

Het Begint met Taal deed een oproep aan de gemeenten om meer te investeren in taalcoaching. “Meer coördinatoren faciliteren is een mooie taak voor de nieuwe gemeenteraden om op te pakken. Integreren doe je niet alleen, maar samen”, aldus Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal.

Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.