Koningin Máxima te gast bij 15-jarig jubileum van Het Begint met Taal 

31 okt, 2023

Op 28 november 2023 verwelkomt Stichting Het Begint met Taal Koningin Máxima tijdens de Landelijke Dag in Rotterdam. We vieren die dag dat we als netwerk al vijftien jaar nieuwkomers - zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten - verbinden aan taalvrijwilligers, zodat zij de Nederlandse taal oefenen en sneller mee kunnen doen. Het thema van de dag is ‘Kletsen met collega’s’.  

“Wij zijn zeer vereerd dat wij Koningin Máxima mogen verwelkomen op ons vijftienjarig jubileum," aldus Sylvia de Groot Heupner, directeur van Stichting Het Begint met Taal. “Koningin Máxima is een belangrijke inspiratiebron voor veel nieuwkomers die de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen. Daarnaast was de Koningin als Prinses van 2003 tot 2005 lid van de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden. Hierdoor kwam er meer aandacht voor de participatie van anderstaligen en werd de noodzaak van een landelijk platform voor taalcoaching zichtbaarder.” Koningin Máxima weet dat de Nederlandse taal niet makkelijk is. “Nederlands is een taaie taal’, zei ze eerder eens. “Ik spreek uit eigen ervaring. In het begin praat je met handen en voeten.” 


                             Koningin Máxima: ‘Nederlands is een taaie taal’


Programma voor werkgevers

Het netwerk van Het Begint met Taal - bestaande uit lokale organisaties door heel het land - brengt jaarlijks 42.000 anderstaligen die de Nederlandse taal willen oefenen in contact met taalvrijwilligers. Met maar liefst 16.000 vrijwilligers, 800 coördinatoren en 500 locaties voor taalcoaching, taalcafés en ontmoetingen tussen taalmaatjes is de aanpak van de stichting wijdverbreid. Het bewezen effectieve aanbod van trainingen, materialen en advies wordt nu verder uitgebreid met een programma voor werkgevers. De Groot Heupner: “Het aantal nieuwkomers zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten dat behoefte heeft aan een taalbuddy op de werkvloer groeit. Net als de groep nieuwkomers die de arbeidsmarkt opgaat op zoek naar werk. Met ons fantastische netwerk kunnen we deze doelgroep absoluut helpen om zich thuis te voelen en écht mee te gaan doen in onze samenleving.” 


           ‘Het aantal nieuwkomers met behoefte aan een taalbuddy op de werkvloer groeit’


In gesprek met ervaringsdeskundigen en experts

Tijdens de Landelijke Dag gaan ervaren nieuwkomers, experts uit de wetenschap, enthousiaste werkgevers en actieve coördinatoren uit het netwerk van Het Begint met Taal met elkaar in gesprek over succesfactoren en belemmeringen, wat er nodig is om nieuwkomers op de werkvloer te ondersteunen en hoe we werkgevers en hun intermediairs kunnen enthousiasmeren. Koningin Máxima lanceert het programma voor werkgevers officieel. 


Noot voor de redactie

Het programma voor de Landelijke Dag is hier te vinden. De bijeenkomst zal plaatsvinden van 10 tot 15 uur  in de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam. 

Vertegenwoordigers van de media die de dag willen bijwonen kunnen zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen aan lotte@hetbegintmettaal.nl. 


Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.