Koningin Máxima op werkbezoek bij jarig Kletsmaatjes

30 mrt, 2021

Eind maart 2020 lanceerde Het Begint met Taal een nieuwe vorm van taalcoaching: Kletsmaatjes. Nu, een jaar later, is de vraag naar en noodzaak van deze online vorm van taalcoaching onverminderd groot. Op donderdag 1 april vieren we – samen met vrijwilligers, nieuwkomers, organisaties die taalcoaching bieden, coördinatoren en genodigden van de pers – het 2.000ste koppel van nieuwkomer en vrijwilliger. Eregast is koningin Máxima, die vaker organisaties heeft bezocht die zich bezighouden met taalontwikkeling voor nieuwkomers. 

Bij Kletsmaatjes melden nieuwkomers en vrijwilligers zich online aan en worden ze, na een intakegesprek, aan elkaar gekoppeld. Eén of meerdere keren per week hebben ze contact via online tools, zoals Zoom, Whatsapp of Skype. Samen oefenen ze in 26 weken de Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Dat is goed voor de taalontwikkeling, het zelfvertrouwen en vergroting van het sociale netwerk van nieuwkomers én vrijwilligers, blijkt uit onderzoek. Daarnaast voorkomt regelmatig contact eenzaamheid. Met Kletsmaatjes blijken organisaties die taalcoaching bieden een nieuwe groep vrijwilligers aan te boren; (jongere) mensen die nog niet bekend zijn met taalcoaching.

Ervaringen en mooie verhalen

Het Begint met Taal viert het jubileum van Kletsmaatjes op 1 april in de vorm van een digitaal werkbezoek van Hare Majesteit Koningin Máxima. Zij zal aanwezig zijn bij een online sessie waarin koppels vertellen over hun persoonlijke ervaringen, coördinatoren mooie verhalen delen en verschillende organisaties die taalcoaching bieden vertellen waarom zij Kletsmaatjes omarmd hebben. Ook Tony Chocolonely en Emma Handson BV zijn aanwezig; zij haakten afgelopen jaar zakelijk aan bij Kletsmaatjes en stelden hun medewerkers in de gelegenheid tijdens werktijd te kletsen met nieuwkomers. 

Rolmodel

Sylvia de Groot Heupner, directeur Het Begint met Taal en initiatiefnemer van Kletsmaatjes: “We zijn erg trots dat Máxima deze mijlpaal met ons viert. Ze is met recht een rolmodel voor nieuwkomers in Nederland. Trots ben ik ook op alle coördinatoren die zich – vrijwillig – inzetten voor Kletsmaatjes. Zonder hen zou het écht niet gaan! Kletsmaatjes heeft voor mij op een heel positieve manier bewezen dat online taalcoaching leuk, effectief en laagdrempelig is. Deze week vieren we feest maar er is nog veel te doen en onze wachtlijst is lang. Werk aan de winkel dus!”

Contact is onmisbaar

Kletsmaatjes is ontstaan toen Corona ervoor zorgde dat onderling contact een uitdaging werd. Om de taal te kunnen spreken heb je andere mensen nodig. En contact is onmisbaar om mee te doen. Juist in Corona-tijd kunnen nieuwkomers dus wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Online taalcoaching biedt hen de kans de Nederlandse taal te oefenen en draagt bij aan het voorkomen van sociaal isolement. www.kletsmaatjes.nl 

Voor meer informatie over het jubileum van Kletsmaatjes: lotte@hetbegintmettaal.nl 

Kletsmaatjes wordt mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van:

Gerelateerde berichten:

Stem jij op Kletsmaatjes?
Vacature Controller
BLOG Marcella Faltas: “Iedereen kan iets bijleren”
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.