Johan Cruijff: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

31 okt, 2018

Stichting Het Begint met Taal en Stichting VoorleesExpress wonen samen en trekken ook inhoudelijk veel samen op. Hoe dat eruit ziet? In deze blog zijn Sylvia en Anne aan het woord over hun missie: via samenwerking meer bereiken voor de laagtaalvaardige mens. “We willen landelijk het goede voorbeeld geven. Vanuit taalcoaching bij ouders kunnen we bijvoorbeeld ook de kinderen in een gezin bereiken met de VoorleesExpress. Zo zijn we steeds op zoek naar handige linkjes die we kunnen leggen.” Daarnaast houden de dames allebei van voetbal wat natuurlijk verbroedert, of zoals Johan Cruijff het zei: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

Cruijff

Anne en Sylvia kijken samen het WK voetbal.

Wat is jullie gezamenlijke toekomstdroom?

“Wij willen ons hard maken voor een samenleving waarin iedereen zich zo kan ontwikkelen als hij/zij zelf wil”, vertellen Anne en Sylvia. “Bovendien gaan we uit van ‘kansen’ en ‘een inclusieve samenleving’ waarin leren leuk is. Nu zien we nog dat mensen die bijvoorbeeld digitaal niet kunnen meedoen, daar continu op worden gewezen, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze falen. De maatschappij moet zo ingericht zijn dat iederéén kan meedoen.”, zegt Anne. 

Sylvia vult aan: “Daarnaast geloven we beiden sterk in het verbinden van mensen die elkaar anders niet zouden tegenkomen. Daarom koppelen wij taalcoaches aan volwassen migranten en de VoorleesExpress voorlezers aan gezinnen. Dat heeft de huidige samenleving meer nodig dan ooit. Iedereen zou een keer taalcoach of voorlezer moeten zijn. Er gaat een wereld voor je open en je stapt even uit je bubbel.”

Hoe dan?

Er zijn diverse concrete resultaten van de samenwerking tussen VoorleesExpress en Het Begint met Taal. Zo heeft Het Begint met Taal de Tool voor Taalcoaching gelanceerd, een vergelijkbaar online systeem als de Mijn.VoorleesExpress.nl. Beide online systemen maken e-learning en monitoring van de taaltrajecten gemakkelijker. Ook hielden Anne en Sylvia samen een workshop bij de landelijke bibliothekendag over vrijwilligersmanagement. Ze spraken met Hans Hindriks en Iris de Graaff van Tel mee met Taal over de gezinsaanpak. Samen gingen ze in gesprek met CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik. Bovendien is er de gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, waarin ze pleiten voor een bredere blik op laaggeletterden en hun mogelijkheden (met o.a. Oefenen.nl, Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Lezen). En er staat nog meer op het programma…

Samen slim organiseren

Anne & Sylvia: “We hebben veel overeenkomsten: grotendeels dezelfde ‘klanten’ (denk aan bibliotheken, buurtinitiatieven, etc.), allebei een webshop, allebei een online monitoring systeem, we geven allebei trainingen en we versterken onze partners bij het slim organiseren. Het enige verschil is onze doelgroep, alhoewel daar ook weer overlap in zit. Via de ouders kom je bij de kinderen terecht en andersom, in die totaalaanpak is winst te behalen.”


Waar schort het nu aan?

 Anne: “Er wordt gehamerd op de taal leren, een computercursus volgen, terwijl juíst een praatje maken met andere ouders op het schoolplein soms al een enorme stap is.” Sylvia: “Een moeder die haar zelfvertrouwen op die manier vergroot, stijgt daarmee ook in het aanzien van haar kinderen, de leerkracht en de rest van de samenleving. Het is belangrijk om die kleinere stappen te zien.” 

Geen kluitjesvoetbal

Sylvia: “Bovendien zou er meer regie moeten worden gepakt door organisaties én de overheid. De organisaties moeten zich duidelijk(er) profileren (geen kluitjesvoetbal), weten waar ze zelf goed in zijn, maar ook doorverwijzen naar andere organisaties. Daarnaast geldt voor het hele veld: maak gebruik van wat er al is en let op het ‘schoenmaker-blijf-bij-je-leest-effect’. Net als bij voetbal is een goede analyse (van jezelf) noodzakelijk.”  

Anne: “Subsidie is een belangrijke oorzaak van soms zwabberende organisaties: Als je als organisatie wilt overleven, maak je soms aanspraak op gelden die niet specifiek gekoppeld zijn aan jouw doel. Belangrijk om kritisch te zijn en jezelf af te vragen ‘Waartoe ben ik op aard?’ Zelf willen we niet zo’n organisatie worden, dat doen we door bottom-up te werken. Zo kunnen we met weinig vaste lasten veel bereiken en zijn we niet afhankelijk van structurele subsidie. Zo’n klein budget maakt wendbaar, maar het is en blijft moeilijk om middelen te vinden om te blijven bestaan, ook al zijn die middelen beperkt. Vrijwilligerswerk lost veel op en is smeerolie voor de samenleving, maar niet gratis.”

Welke uitdagingen zien jullie nog meer?

Sylvia: “Vinden, werven en binden van vrijwilligers in 2019. Opereren in een werkveld dat voortdurend van beleid verandert. Continu weten wat je partners doen. Dit kost allemaal tijd en aandacht. Er zijn zoveel beleidsterreinen waar we allebei mee te maken hebben: integratie, participatie, educatie, werkgelegenheid. Dus daarin helpen we elkaar. We willen ontschotten en signaleren het belang van beleidsmakers die zich bewust zijn van wat er gebeurt binnen andere beleidsterreinen.”

Ga met ons in gesprek!

VoorleesExpress en Het Begint met Taal zijn niet van het ‘roepen vanaf de zijlijn’. We willen concreet samenwerken met andere organisaties.
Maak jij je ook samen sterk voor een inclusieve samenleving? Wij gaan graag met jou in gesprek.
Meld je via info@hetbegintmettaal.nl of info@voorleesexpress.nl,  want zoals Johan Cruijff al zei:

‘alleen kan je niks, je moet het samen doen.’

Gerelateerde berichten:

BLOG: Resultaat in kaart brengen
De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.