Het Begint met Taal koppelt nieuwkomers aan online kletsmaatjes

27 mrt, 2021

Het zijn heftige tijden waarin we allemaal onze draai moeten vinden. Corona maakt de dienst uit en bepaalt dat we afstand moeten houden van elkaar. Voor veel nieuwkomers is het daardoor nu nóg moeilijker om Nederlands te oefenen. Het Begint met Taal roept iedereen die thuis zit en iets wil doen op om als vrijwilliger online kletsmaatje te worden en de Nederlandse taal te oefenen met een nieuwkomer.

Kletsmaatjes online taalcoaching

Met het project Kletsmaatjes lanceert Het Begint met Taal een nieuwe vorm van online taalcoaching. Dagelijks, tweewekelijks of zo vaak als ze zelf willen hebben kletsmaatjes en nieuwkomers contact met elkaar via online tools, zoals Skype, Zoom, of Google Hangouts. Samen oefenen ze Nederlandse taal en delen ze wat hen bezighoudt. Dat is niet alleen goed voor hun taalontwikkeling maar gaat ook eenzaamheid tegen. 

Matchmaker

Het Begint met Taal fungeert als matchmaker van kletsmaatjes en nieuwkomers. De stichting houdt telefonische intakes met iedere deelnemer en vrijwilliger die zich via de website heeft aangemeld. Om vrijwilligers goed beslagen ten ijs te laten komen, biedt Het Begint met Taal verschillende vormen van training. 

Webinar en e-learning

Zo leren kletsmaatjes tijdens de webinar ‘Taalcoaching op afstand’ over de onderliggende doelen van taalcoaching op afstand en krijgen ze suggesties over digitale tools die ze kunnen inzetten. Ook worden er didactische tips gedeeld. Bij de praktische e-learning ‘Van start als kletsmaatje’ vinden kletsmaatjes instructiefilmpjes met opdrachten, tips en achtergrondinformatie rond taalcoaching. Ook als kletsmaatje en nieuwkomer gaandeweg hun contact vragen hebben, staat Het Begint met Taal klaar voor ondersteuning.

Verder als ‘gewone’ taalcoach

Taalkoppels die via het Kletsmaatjesproject aan de slag zijn gegaan kunnen op een later moment – als Corona verleden tijd is – samen doorgaan met (offline) een-op-een taalcoaching of taalcoaching in groepjes. 

Meld je aan!

Wil je actief worden als online kletsmaatje? Ben of ken jij nieuwkomers die hier gebruik van willen maken? Meld je hier aan!

Delen = lief!

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.